Accueil

An begeleidt minderjarigen

26/05/2021
In een opvangcentrum is één op de drie bewoners jonger dan achttien jaar. De meeste van hen komen in België toe samen met hun ouders. Gezinnen met kinderen wonen samen in een familiekamer. An Eeckhout startte haar Fedasil-carrière 8 jaar geleden als begeleidster van deze kinderen die in familieverband bij ons verblijven. Sinds vorig jaar is An begeleidster op de NBMV-dienst.

Niet-Begeleide Minderjarige Vreemdelingen zijn jongeren van vreemde herkomst die in België aankomen zonder hun ouders of wettelijke vertegenwoordigers. Deze jongeren verblijven in een afzonderlijke leefgroep, met een eigen team van begeleiders en opvoeders. Ze worden begeleid in hun schoolloopbaan en op een progressieve manier voorbereid op meer autonomie.

An legt uit; “We begeleiden een 50-tal jongeren afkomstig uit de verschillende uithoeken van de wereld. Tijdens hun verblijf in het opvangcentrum ondersteunen wij hen met alle mogelijke afspraken, het naar schoolgaan, de hobby's, hun dagbesteding en het algemeen sociaal-emotioneel welzijn.”

An werkt in shiften en iedere werkdag ziet er anders uit; “Meestal starten we met een briefing, een vergadering of brengen we de administratie in orde. Van zodra de jongeren van school komen, helpen we hen met allerhande vragen en bieden we huiswerkbegeleiding aan.”

‘s Avonds kunnen de jongeren allerlei klussen doen, zoals het poetsen van het sanitair en de gemeenschappelijke ruimte. De begeleiding organiseert regelmatig activiteiten zoals een bezoek aan een museum of een kookworkshop. “Verder maken we ook tijd voor gesprekken. Een luisterend oor mag immers nooit ontbreken,” voegt ze hieraan toe.

“Elke dag is gevarieerd en onvoorspelbaar,” vertelt An. “Een meerwaarde kunnen bieden voor de toekomst van deze jongeren, geeft voldoening. Het is fijn om de jongeren te zien groeien doorheen hun verblijf in het opvangcentrum naar zelfstandige volwassenen die klaar zijn voor hun leven in België.”

“Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn, maar dankzij de fijne collega's kunnen we rekenen op elkaars steun.”

An is leerkracht van opleiding. Voordien werkte ze in het buitengewoon onderwijs voor kinderen met autisme. Omdat ze graag in de sociale sector wilde werken, solliciteerde ze in het opvangcentrum. “Hier kan ik mijn talenten beter inzetten dan in het onderwijs. Ik ga hier dagelijks met plezier de uitdaging aan om te doen waar ik goed in ben; namelijk kwetsbare jongeren begeleiden.”

In haar vrije tijd is An een vurig enthousiaste reizigster; “Liefst naar de Tropen, waar ik in de zon kan genieten van een verfrissend drankje en exotische muziek,” glimlacht ze. “Lekker eten mag zeker niet ontbreken!”

An is ook zelfstandige in bijberoep; als eigenaar van de winkel Cestafric ontwerpt en verkoopt ze levendige mode en kleurrijke streetwear. Dit project is een samenwerking tussen An en Sandy uit België, en kleine ondernemingen in Togo. Afrika heeft haar immers op vele manieren geïnspireerd en dit wil ze graag met anderen delen, met respect voor het erfgoed van de producten en via eerlijke handel.