Opleiding brandveiligheid, ook voor de bewoners van het opvangcentrum!
Exact een jaar geleden gingen enkele medewerkers van het permanentieteam van start met de opleiding 'hulp bij incidenten' voor bewoners. "Dit om hen preventief bewust te maken van mogelijke gevaren inzake brand en hun handelen in geval van nood af te stemmen op de werking en procedures van de interventieploeg" zeggen initiatiefnemers Gunther en Koen.
"De opleidingen vinden plaats in een speciaal hiervoor ingericht en aangepast opleidingslokaal." "We selecteren maandelijks per woonblok enkele bewoners om deel te nemen aan de opleiding", legt Koen uit.
Tijdens de opleiding krijgen de bewoners informatie en instructies over hoe en waar een incident te melden. Ook hoe een evacuatie bij brand verloopt en de gevaren van brand komen in het theoretische onderdeel van aan bod. "Daarnaast oefenen we ook in de praktijk met hen hoe ze een brandblusser moeten gebruiken en hoe ze kleine brandhaarden zoals een brandende kookpot kunnen blussen met een doek."
Aan het einde van de sessie krijgen de bewoners een diploma 'hulp bij incidenten'. Ondertussen slaagden al meer dan 70 bewoners voor deze opleiding.
Voor het centrum werpt de opleiding haar vruchten af. Bewoners komen sneller spontaan een defect aan een brandblusapparaat of defecte rookmelder melden.
"En de bewoners zijn heel enthousiast om de opleiding te volgen, want ze kunnen de aangeleerde theorie en praktijkoefeningen ook na hun verblijf in het opvangcentrum gebruiken.