Kinderen in de opvang
Ondanks de moeilijke context waarin deze kinderen opgroeien, zien we vaak ook hun enorme veerkracht. Als centrum willen we de extra inspanningen leveren om die veerkracht nog te versterken.
Om kwaliteitsvolle opvang te voorzien willen we de ontwikkelingskansen van kinderen en gezinnen in de opvang maximaliseren. Op basis van een onderzoeksrapport van Odisee Hogeschool kwamen er enkele aandachtspunten naar voor.
Zo is het belangrijk om te kijken naar de veiligheid van de kinderen: is het centrum voldoende aangepast? Hoe kunnen we ons centrum nog veiliger maken? Ook willen we meer aandacht hebben voor een kwalitatief gezinsleven. Elk gezin dat bij ons verblijft, brengt gemiddeld anderhalf jaar door in één kamer - allemaal samen op één ruimte. Deze fysieke verblijfscontext in combinatie met de stress rond hun asielaanvraag, zorgt vaak voor een complexe gezinsdynamiek.
Naast de wekelijkse kinderanimatie die onze vrijwilligers begeleiden, en naast enkele leuke gezinsuitstappen, willen we ook inzetten op psycho-educatie en socio-emtionele steun, voor zowel ouders als kind. Zo organiseren we met enkele partners mama- en peutergroepen (0 t.e.m. 4 jaar) waarbij de ouders worden uitgenodigd om samen op een ontspannen manier te spreken over verschillende thema's zoals voeding, slaaphygiëne, opvoedingsondersteuning, spelstimulatie,...
Ook voor andere leeftijdsgroepen werken we een programma op maat uit, bijvoorbeeld door te investeren in huiswerkbegeleiding en vrijetijdsbesteding.
Via deze initiatieven hopen we de ouders te ondersteunen in hun ouderrol en de kinderen de nodige ruimte te geven om even gewoon kind te kunnen zijn.