Accueil

Jabbeke

01.07.2024
Zaterdag 29 juni was de afsluiter van ons kunstproject met KAAP & MU.ZEE
20.06.2024
Even extra stilstaan bij het lot van mensen op de vlucht

Nieuwsbrief

Wil u de elektronische nieuwsbrief van ons centrum ontvangen? Vul hieronder uw e-mailadres in.


Over het centrum

In december 2022 startte het Nationaal Crisiscentrum, samen met de Civiele bescherming en Fedasil, humanitaire noodopvang op voor asielzoekers in Jabbeke. Deze opvang kwam er als antwoord op het tekort aan opvangplaatsen in ons land. 

Sinds 1 juli 2023 is het een centrum voor opvang 1e fase (niet langer noodopvang). De eerste fase van opvang is de korte periode na het indienen van een verzoek om bescherming, waarbij Fedasil zoekt naar de meest geschikte opvangplaats voor een asielzoeker in het netwerk. Deze periode duurt enkele weken tot enkele maanden. Het centrum wordt nu volledig beheerd door Fedasil.

In Jabbeke worden voornamelijk gezinnen met kinderen opgevangen, allen personen die internationale bescherming hebben aangevraagd in ons land. Er verblijven momenteel ongeveer 150 personen.
In tegenstelling tot reguliere opvangcentra van Fedasil, worden de bewoners niet in de gemeente ingeschreven, noch zullen de kinderen naar nabijgelegen scholen gaan. Enkel de meest dringende behoeften worden voorzien: onderdak, sanitair, medische opvolging. De bewoners kunnen gemiddeld nu wel wat langer verblijven in het centrum alvorens door te stromen naar een definitieve opvang elders in ons land.

Een team van professionele medewerkers staat in voor een goede en veilige gang van zaken op de site van Jabbeke. Mede door de belangeloze inzet van vrijwilligers kunnen we hen een zinvolle daginvulling aanbieden. 

Nieuwsgierig naar het leven in het opvangcentrum?

Regelmatig komen er scholen en verenigingen uit de buurt op bezoek. Zij krijgen een rondleiding en kunnen kennismaken met de werking van het opvangcentrum. Voor kinderen en jongeren hebben we educatieve tools op maat. Zit u met vragen over het opvangcentrum, of hebt u interesse om eens een kijkje te komen nemen? Stuur ons gerust een mail.

Vrijwilligers & stagiairs

Het centrum kan rekenen op de hulp van vele vrijwilligers. Zij helpen bij de organisatie en begeleiding van groepsactiviteiten, ze geven taallessen, organiseren sport- of knutselactiviteiten en bieden ondersteuning bij het uitdelen van maaltijden of kledij. Ook interesse om af en toe een handje te helpen? Contacteer ons dan.

Giften

Op dit moment hebben we een grote voorraad aan speelgoed, kleding en andere spullen. We danken iedereen voor de vele giften, voorlopig hebben we geen nieuwe spullen nodig.  Soms hebben we iets specifiek nodig zoals een rolwagen of extra fietsen, maar hiervoor zullen we voortaan via onze facebookpagina een oproep lanceren.

Contact

Noodopvangcentrum Jabbeke
Parkweg 1
8490 Jabbeke
info.jabbeke@fedasil.be 
050 28 92 60
Facebookpagina: Fedasil Jabbeke