Accueil

Een goede vriend

07/02/2022
Sofie (39) en Maarten (40) zijn sinds juni 2021 buddy van Abdul Samat (18). “Onze kinderen gaan naar de lagere school, waardoor er extra tijd binnen ons gezin vrijkwam. Op Facebook lazen we over het buddyproject. Vooral de vrijblijvendheid vonden we belangrijk; je bent gewoon een goede vriend. Wanneer het langs de kant van één van beide partijen niet werkt, kan alles meteen worden stopgezet. Het is de ideale manier om heel laagdrempelig een jongere te ondersteunen en daarbij mee aan integratie te werken.”

De eerste ontmoeting vond plaats in het opvangcentrum. “We werden aan elkaar gematcht omdat onze interesses overeenkomen. Mijn man kookt graag en gaat regelmatig fitnessen. Zo ook Abdul Samat. Daarbij is hij heel sociaal en goed met kinderen”, vertelt Sofie. In het kennismakingsgesprek worden alle verwachtingen overlopen. Sofie en Maarten volgen op de eerste plaats hun buikgevoel. Vooral het aanbieden van een Vlaams netwerk waarop hij kan terugvallen, vinden zij heel belangrijk. “Vriendschap en vertrouwen willen we hem graag aanbieden. Bij ons thuis draait hij mee in het gezin. Eén keer per week komt hij eten en dan praten we over dagdagelijkse dingen.” 
Tijdens de schoolvakanties gaat Abdul Samat mee op uitstap met het gezin. “Gaan we een dag naar zee, naar een museum of naar Bobbejaanland, dan vragen we hem gewoon mee. Voor zijn 18e verjaardag gingen we samen op restaurant.” Er wordt veel gepraat tijdens de activiteiten. “We praten over zijn school, zijn hobby’s maar bijvoorbeeld ook over de cultuurverschillen tussen Afghanistan en België. We dachten al veel te weten vanuit de media en onze beroepen, maar we leren toch elke keer bij van elkaar”, zegt Sofie.

Omdat Nederlands de gemeenschappelijke taal is, kan praten ook wel vermoeiend zijn voor Abdul Samat. “De constante concentratie vraagt op zo’n momenten veel van hem. Gelukkig kunnen onze kinderen flink ratelen aan tafel en dat geeft hem rust en ruimte om gewoon wat te luisteren”, glimlacht Maarten. “Soms moeten we Google Translate inroepen wanneer we het hebben over iets als boerenkool of witloof. We zien hem elke week groeien en onze gesprekken gaan steeds vlotter. Hoewel hij ons soms met beide benen weer op de grond zet wanneer hij een lepel in de lucht steekt en vraagt “lepel?”.”

Een toekomst kunnen ze niet plannen, aangezien Abdul Samat niet weet of hij in België kan blijven. Deze onzekerheid is heel moeilijk. Zeker nu ze meer en meer gehecht raken aan elkaar. “Ideaal zou zijn dat we hem kunnen ondersteunen bij het zoeken naar werk en een appartement en dat hij hier een fijn leven kan opbouwen. Het zou zo mooi zijn als hij hier een gezinnetje kan stichten”, besluit Sofie.

Wil je ook graag buddy worden van een bewoner van Opvangcentrum Kapellen?

  • Wat?   Buddy-info-dag
  • Waar?   Opvangcentrum Kapellen, Kazerneweg 35 te Kapellen
  • Wanneer?   Zaterdag 19 maart van 10u tot 12u
  • Inschrijven op info.kapellen@fedasil.be