Accueil

Arendonk

27.06.2024
Tijdens de grote vakantie organiseert de jeugddienst van de gemeente Arendonk een boeiend vakantieprogramma waar sport, spel,...
10.06.2024
12 mei was de ‘dag van de verpleging’. Onze medische dienst staat in voor het organiseren en toedienen van medische zorg om bij...

Over het centrum

Het opvangcentrum in Arendonk is één van de Belgische centra voor verzoekers om internationale bescherming die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. Het is een open opvangcentrum dat plaats kan bieden aan zo’n 420 verzoekers. Het centrum bevindt zich in de vroegere Duitse kazerne en dit sinds 2001.

Ongeveer 70 personeelsleden staan in voor de goede werking: maatschappelijk werkers, opvoeders, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, animatoren …. Het opvangcentrum voorziet immers niet alleen in de dagelijkse basisbehoeften (zoals onderdak, voedsel en kledij), verzoekers om internationale bescherming krijgen ook sociale, juridische en medische bijstand. Bovendien organiseert het centrum verschillende activiteiten en opleidingen, zodat de bewoners hun tijd hier nuttig kunnen besteden.

Buurtinitiatieven

Het centrum organiseert op regelmatige basis activiteiten die toegankelijk zijn voor buurtbewoners. Ook werken we samen met organisaties en verenigingen uit de buurt. Op die manier willen we het centrum optimaal integreren in de omgeving.  
Via nieuwsbrieven informeren we de buurt over activiteiten. Ook is er onze buurtwerker Sabine Van Dael die zorgt voor de contacten met de buurt, het opvolgen van alle vragen of eventuele klachten.

Nieuwsgierig naar het leven in het opvangcentrum?

Regelmatig komen er scholen en verenigingen uit de buurt op bezoek. Zij krijgen een rondleiding en kunnen kennismaken met de werking van het opvangcentrum. Voor kinderen en jongeren hebben we educatieve tools op maat. Zit u met vragen over het opvangcentrum, of hebt u interesse om eens een kijkje te komen nemen? Stuur ons gerust een mail.

Vrijwilligers & stagiairs

Het centrum kan rekenen op de hulp van vele vrijwilligers. Zij helpen bij de organisatie en begeleiding van groepsactiviteiten, ze geven taal- en computerlessen, organiseren huiswerkbegeleiding en bieden ondersteuning bij sportieve en culturele activiteiten. Ook interesse om af en toe een handje te helpen? Contacteer ons dan.

Giften

Hebt u nog kleding, speelgoed of andere spullen liggen, het centrum is altijd op zoek naar materiaal voor de bewoners. Neem eerst even contact met ons op, zodat we kunnen bekijken welke van deze spullen we kunnen gebruiken.

Contact

Opvangcentrum Arendonk
Grens 77 
2370 Arendonk
T 014 40 52 50 
info.arendonk@fedasil.be of sabine.vandael@fedasil.be
Facebook: Fedasil Arendonk