Accueil

Getuigenis psychologe Halima

31/07/2024
Halima werkt sinds een jaar in het Fedasil centrum in Schaarbeek. Met veel enthousiasme en toewijding staat zij dagelijks klaar om de niet-begeleide minderjarige verzoekers om internationale bescherming psychologisch te begeleiden. Graag zetten wij haar werkervaring in de kijker.

"Wanneer mensen horen dat ik psycholoog ben in een opvangcentrum van Fedasil, zijn ze vaak positief onder de indruk en geïnteresseerd in wat dat inhoudt. Sommigen kunnen soms wat negatiever reageren vanwege alle vooroordelen, soms gerechtvaardigd, die er zijn over opvang en alles wat daarbij komt kijken.

Volgens mij zit er in die vooroordelen een kern van waarheid, maar ook veel onjuistheden omdat we in werkelijkheid direct in contact staan met een van de moeilijkste realiteiten. Ik heb te maken met kinderen die hun familie hebben verlaten om tot aan het einde van de wereld te reizen. Deze realiteit van mijn werk komt inderdaad overeen met sommige vooroordelen.

Er zijn echter ook positieve aspecten aan dit werk waar mensen niet altijd aan denken. Ik ben psycholoog in een centrum voor NBMV (niet-begeleide minderjarige vreemdelingen). Dit betekent dat het publiek waarmee ik werk, tieners zijn. Er is dus veel werk rondom de vraagstukken die bij de adolescentie horen. Dit leidt tot prachtige momenten van uitwisseling, delen, leren, enzovoort. Sommigen gaan voor het eerst naar school en dat brengt een hele energie, een opwinding met zich mee, die ik als positief beschouw. Ik merk ook dat ze veel hoop hebben. Er is ook enorm veel veerkracht bij deze jongeren. Al deze positieve aspecten maken dus ook deel uit van de realiteit van ons werk.

Dagelijks voer ik verschillende taken uit. Ik voer individuele gesprekken met jongeren. Ik organiseer ook praatgroepen. Samen met de verpleegkundige organiseer ik preventiesessies voor de jongeren waarin we verschillende thema's zoals seksualiteit en drugs bespreken.

Daarnaast vul ik ook medische dossiers in en neem ik contact op met externe partners.

Een deel van mijn werk bestaat uit het creëren van trainingshulpmiddelen voor collega's. Ik geef dus ook trainingen aan mijn collega's. We definiëren van tevoren interessante onderwerpen om te bespreken. Dit kan bijvoorbeeld posttraumatische stress zijn en wat dat in het dagelijks leven inhoudt, actief en empathisch luisteren, de psychologische en neuropsychologische ontwikkeling van een tiener."

Wil je ook bij Fedasil werken? Bekijk als onze vacatures op onze website:

www.fedasil.be/nl/werken-bij-fedasil