Home

Let’s dance !

10/10/2019
Ter gelegenheid van de 15e verjaardag van het opvangcentrum namen we contact op met vzw BoG'Arts voor een dansspektakel.

We blikken terug op dit project met artistiek directeur Hyppolite Bohouo. 

“Het centrum wilde oorspronkelijk dat wij een dansvoorstelling maakten voor hun festiviteiten. Maar gaandeweg veranderde het project in een gemeenschappelijk spektakel van de jongeren en onszelf. Ik ben heel blij dat we hieraan deelnamen. De jongeren zijn stuk voor stuk prachtige personen vol leven, ondanks wat ze hebben meegemaakt. Soms vroeg het doorzettingsvermogen, maar het was de moeite waard.”

Repetitie en ontdekking

“De meeste jongeren van het opvangcentrum komen uit Afghanistan en ze houden van dans. Een beetje muziek volstaat al om hen vrolijk en wild op de dansvloer te krijgen. Gaandeweg hebben we die energie moeten kaderen om vooruit te komen en iets te realiseren. Na een tijd hadden ze meer vertrouwen en praatten ze over hun avonturen en dromen.”

“De repetities duurden twee weken. Het resultaat was een choreografie van 20 minuten die uitdrukking gaf aan ieders emoties. De jongeren gingen van droefheid naar vreugde, van kwaadheid naar plezier. We toonden hen dat ze trots mochten zijn om dit aan iedereen te tonen.”

Een mooi project

“De jonge dansers van het centrum en de vzw waren tevreden om deze ervaring samen mee te maken. Enkele reacties: ‘De jongeren uit het centrum waren erg betrokken bij dit spektakel. Je zag dat ze van het moment genoten! Ik vond het echt indrukwekkend om hun energie te zien”, vertelt Angelika. En mede-danseres Victoria treedt haar bij: “Ik was blij om deze dans te delen met zulke gemotiveerde jongeren.”