Home

Bedankt vrijwilligers!

05/12/2022
Bijna 700 personen hebben zich het afgelopen jaar actief ingezet als vrijwilliger in een van de opvangcentra van Fedasil.

De vrijwilligers zorgen voor animatie, taallessen, huiswerkbegeleiding, sportactiviteiten, een fijne babbel met de bewoners en zoveel meer. Op deze internationale dag van de vrijwilliger richten wij ons dan ook uitdrukkelijk tot hen: BEDANKT!

In 2022 waren maar liefst 675 personen actief als vrijwilliger in een van de 37 opvangcentra voor asielzoekers van Fedasil. In 2020 en 2021 lagen deze aantallen heel wat lager omwille van de coronacrisis (vrijwilligerswerk werd tot een minimum herleid). Maar het afgelopen jaar mochten we heel wat nieuwe vrijwilligers verwelkomen, en dat doet ons plezier!

Vrijwilligers bieden immers een onmisbare steun voor de medewerkers van onze opvangcentra én voor de bewoners: vaak van bij de prille start van een nieuwe opvangcentrum staan zij klaar om een handje toe te steken bij de organisatie van activiteiten, het geven van taallessen, het draaiende houden van een vestiaire, het begeleiden van animatie en uitstappen…. Allemaal zaken die enorm bijdragen aan het welzijn van de bewoners en het goede verloop van samenleven in een centrum.

Vrijwilligers vervullen daarnaast een belangrijke brugfunctie tussen de opvangcentra en de buitenwereld, en dit in twee richtingen. Voor de bewoners van een centrum vormen zij vaak een eerste contact met de buurt, met de wijk, met de inwoners van ons land. Anderzijds zijn vrijwilligers vaak ambassadeurs voor omwonenden, ze helpen mee om het maatschappelijk draagvlak voor asielzoekers en opvangcentra kunnen vergroten.

Ook zin in vrijwilligerswerk?

Haast al onze opvangcentra, zijn nog op zoek naar extra vrijwilligers. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn de standaardtaken, zoals huiswerkbegeleiding, taal- en computerlessen, hulp in de vestiaire, animatie voor kinderen. Maar we staan ook open voor nieuwe ideeën in functie van jouw talenten en interesses. Heb je wat tijd vrij en zin om dit engagement aan te gaan? Contacteer een van onze centra, of laat je gegevens achter op onze site: www.fedasil.be/nl/vrijwilligers