Home

Bijdrageregeling voor bewoners met inkomsten

02/07/2024
Fedasil werk
Vanaf 1 juli moeten bewoners die inkomsten hebben, bijdragen voor de opvang die ze krijgen van Fedasil.

Verzoekers om internationale bescherming (asielzoekers) mogen vier maand na het indienen van hun asielaanvraag werken in ons land. Vanaf 1 juli 2024 moeten volwassen asielzoekers die in een opvanglocatie verblijven en inkomsten hebben uit werk, bijdragen voor die opvang.

Deze bijdrageregeling (‘KB Cumul’ genaamd) komt er na een update van de Opvangwet en na publicatie van een Koninklijk Besluit rond de toekenning van materiële hulp aan asielzoekers met beroepsinkomsten.

Meer werkende bewoners

De tewerkstelling van asielzoekers is de laatste jaren toegenomen. Veel asielzoekers willen werken en vinden hun weg naar de arbeidsmarkt. Bedrijven zien zelf ook steeds vaker de voordelen van een samenwerking met een opvangcentrum uit de regio. Een actieve deelname aan de samenleving via opleidingen, werk, enz. biedt enorme voordelen, voor zowel de persoon zelf, het opvangcentrum als de maatschappij.

Deze nieuwe maatregel is bedoeld om een duidelijk en eerlijk kader te bieden. Het basisprincipe is dat het om een faire bijdrage gaat (laag voor mensen die weinig inkomen hebben, iets hoger voor mensen die veel werken) die in lijn ligt met de werkelijke kosten van opvang en toch de motivatie om te werken niet in de weg staat.

Verblijf buiten de opvang

Autonome bewoners die liever geen bijdrage doen, kunnen een verblijf buiten de opvang overwegen. Het staat hen vrij om te vertrekken uit het opvangcentrum en een eigen woning te zoeken. Buiten het opvangnetwerk moeten zij uiteraard niet langer geld afdragen aan Fedasil.

Alle bewoners werden uitgebreid geïnformeerd over deze maatregelen door de medewerkers van het centrum waar ze verblijven. Zij kunnen ook steeds terecht bij hun individuele begeleiding voor vragen rond hun persoonlijke situatie.

Meer info?