Home

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers in onze centra

Vrijwilligers vormen een onmisbare steun voor de opvangcentra van Fedasil omdat ze mee zorgen voor zinvolle dagbesteding voor de bewoners, ontspannende activiteiten helpen organiseren, bewoners hun eerste stappen helpen te zetten in de maatschappij, en gewoon af en toe een luisterend oor bieden aan de asielzoekers. Dankzij de hulp van honderden vrijwilligers in het hele land, kunnen onze opvangcentra de kwaliteit van het leven in een centrum vergroten.

Vrijwilligers vervullen daarnaast ook een belangrijke brugfunctie tussen de opvangcentra en de buitenwereld, en dit in twee richtingen. Voor de bewoners van een centrum vormen zij vaak een contact en aanknopingspunt met de buurt, met de wijk, met de lokale bevolking. Anderzijds zijn vrijwilligers vaak ambassadeurs voor omwonenden, ze helpen mee om het maatschappelijk draagvlak voor asielzoekers en opvangcentra kunnen vergroten.

Vrijwilligers kunnen heel diverse taken uitvoeren, zoals taallessen, huiswerkbegeleiding, animatie, uitstappen, fietslessen, sportactiviteiten. De mogelijkheden zijn eindeloos dus wij staan ook altijd open voor ideeën of talenten van jouw kant!

Vrijwilligers aan het woord

Generic placeholder image

Simon, voetbaltraining in Gent

Generic placeholder image

Stefanie, huiswerkbegeleiding in Koksijde

Generic placeholder image

Ilde en Bernadette, vestaire in Luik

Simon (23) stapte in 2021 naar het opvangcentrum in Gent om te vragen of hij iets kon betekenen als vrijwilliger. Ik voelde de nood om tijd vrij te maken om iets van betekenis te doen."

Stefanie (40) helpt bij de huiswerkbegeleiding voor jonge kinderen van het opvangcentrum in Koksijde. ‘Ik ben zelf kleuterleidster van opleiding, dus ik wilde graag iets met de kinderen doen."

"Wat ons telkens raakt als we in het centrum toekomen, is de glimlach op de gezichten van de mensen als we hen helpen. We merken duidelijk dat onze inspanningen en tijd hier niet voor niets zijn."

Interesse?

Ben je 18? Kan je op regelmatige basis een beetje tijd vrijmaken om een handje toe te steken? Dan is vrijwilligerswerk bij Fedasil misschien wel iets voor jou. De centra posten heel regelmatig gerichte oproepen op hun webpagina’s, nieuwsbrieven of FB-pagina’s. Bekijk deze en zit er iets bij dat jouw interesseert, kan je rechtstreeks reageren.

Weet je nog niet precies waar je aan de slag wil, of welke taak je wil doen? Vul dan onderaan deze pagina vrijblijvend je naam en contactgegevens in. Een van de opvangcentra zal contact opnemen om meer informatie te geven of een kennismakingsgesprek vast te leggen.

We zullen altijd eerst een kennismakingsgesprek organiseren waarin je nog verder kan aangeven hoeveel tijd je kan vrijmaken en waar je interesses liggen.

Het centrum zal – zeker in het begin – regelmatig aftoetsen of alles goed verloopt en of er nog vragen zijn. Er is een vaste contactpersoon waarbij vrijwilligers steeds terechtkunnen met vragen.