Home

Verlenging opvang

15/12/2021
Fedasil zal ook in 2022 nog opvang bieden aan asielzoekers in het ponton aan de Rigakaai.

Fedasil en de stad Gent zijn overeengekomen dat de opvang van asielzoekers in het ponton van de Rigakaai kan voorgezet worden tot eind 2022.

Fedasil wordt al meerdere maanden geconfronteerd met een grote druk op het opvangnetwerk. Door een gebrek aan plaatsen blijven sommige personen die zich in Brussel (Klein Kasteeltje) aanmelden, op straat, zonder enige opvang. In deze context tracht Fedasil snel de opvangcapaciteit te verhogen om zo alle personen die bescherming vragen in ons land, een opvangplaats te kunnen bieden. Er zijn daarom de afgelopen maanden op verschillende locaties tijdelijke centra geopend: Lommel, Lombardsijde, Koksijde, Geel, Glons. Ook de bestaande opvang wordt waar mogelijk verdergezet.

De havenconcessie voor het ponton werd verlengd tot oktober 2022. Fedasil is verheugd om de goede samenwerking met de stad Gent en de diverse lokale partners, organisaties en vrijwilligers te kunnen voortzetten.

Ponton

Het opvangcentrum in Gent opende in februari 2020 de deuren. Het is één van de Belgische centra voor verzoekers om internationale bescherming (asielzoekers) die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. De opvang gebeurt er in een ‘ponton’, een drijvende opvangstructuur aan de Rigakaai, in de haven North Sea Port. Het centrum heeft plaats om 240 personen op te vangen en er werken een 55-tal medewerkers.