Home

Einde opvang in Theux

15/04/2024
Fedasil Theux
Het tijdelijke opvangcentrum voor asielzoekers in Theux (Luik) sluit opnieuw de deuren.

Het opvangcentrum van Theux, dat sinds 31 oktober 2023 asielzoekers/sters opvangt, sluit zijn deuren op 15 april. De overplaatsing van de bewoners is een aantal weken geleden begonnen.

De tijdelijke opvang in Theux werd georganiseerd in camping Polleur – een vakantiepark dat Fedasil 6 maanden lang kon betrekken, buiten het toeristisch seizoen. Het centrum bood opvang voor tot 250 asielzoekers/sters.

Tijdens vorige crisisperiodes (2019-2021 en 2022-2023) werd camping Polleur eveneens gebruikt als Fedasil centrum.

Fedasil bedankt het gemeentebestuur en de vele partners van het centrum (vrijwilligers, lokale verenigingen, scholen en sympathisanten) voor de uitstekende samenwerking de voorbije zes maanden!

Zoektocht naar plaatsen

De laatste weken hebben meerdere tijdelijke opvangstructuren hun deuren gesloten, zoals het opvangcentrum van Bredene en de camping in Mol.

Om de sluitingen te compenseren, zoekt Fedasil verder naar opvangplaatsen. In Elsene zijn voorbereidingen aan de gang.

Er zijn nog steeds nieuwe plaatsen nodig om alle asielzoekers/sters die er recht op hebben te kunnen opvangen. Het opvangnetwerk telde midden april 35.500 plaatsen (dat zijn er 150 minder dan begin januari).

Bij de toewijzing van plaatsen geeft Fedasil voorrang aan gezinnen en vrouwen. Alleenstaande mannen moeten zich inschrijven op een wachtlijst en worden geleidelijk uitgenodigd. Momenteel staan er meer dan 3.800 mannen op de wachtlijst, van wie velen tijdelijk zijn ondergebracht in Brusselse centra voor daklozen.