Home

Sociaal deskundige (m/v/x)

Fedasil kent materiële hulp toe aan verzoekers om internationale bescherming en aan andere vreemdelingen die recht hebben op opvang (‘Opvangwet’ van 12 januari 2007). Het Agentschap organiseert, rechtstreeks of via zijn partners, kwaliteitsvolle opvang en begeleiding en staat ook in voor de observatie en oriëntatie van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (de 'NBMV'). Fedasil coördineert de organisatie van vrijwillige terugkeer naar de herkomstlanden. Het Agentschap ondersteunt de uitwerking en voorbereiding van het opvangbeleid en wil bijdragen aan een correcte beeldvorming, de maatschappelijke aanvaarding en de uitvoering van een rechtvaardig migratiebeleid.

 

Fedasil zoekt een

Sociaal deskundige (m/x/v)

voor het opvangcentrum van Sint-Truiden

Interne & externe selectie

Referentienummer : 9011/365

 

FUNCTIE

Doel

Je biedt maatschappelijke, psychosociale en administratieve begeleiding en individuele ondersteuning aan de bewoners en staat hen bij met informatie en raadtijdens hun procedure en verblijf in het centrum.

Context

Het opvangcentrum heeft een capaciteit van 444 bewoners en er werken een 75-tal personeelsleden.

Deze personeelsleden hebben zeer diverse profielen en staan in voor de goede werking van het centrum: sociaal werkers, opvoeders, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, begeleiders…. Het opvangcentrum voorziet immers niet alleen in de dagelijkse basisbehoeften (zoals onderdak, voedsel en kledij), verzoekers om internationale bescherming krijgen ook sociale, juridische en medische bijstand. Bovendien organiseert het centrum verschillende activiteiten en opleidingen zodat de bewoners hun tijd nuttig kunnen besteden. Als sociaal deskundige werk je binnen de dienst Talent Twister. (meer informatie over het centrum in kwestie vind je op www.fedasil.be).

Inhoud

 Je biedt praktische maatschappelijke ondersteuning aan bewoners om hun zelfredzaamheid te verhogen, zowel binnen als buiten het centrum.

Als sociaal deskundige binnen het opvangcentrum bouw je een vertrouwensbasis op met de bewoners en ondersteun je hen in hun dagelijks functioneren. Je geeft uitleg en organiseert informatiesessies over de rechten en plichten binnen en buiten het centrum en informeert hen over community based werken.

Je volgt persoonlijke handelingsplannen op van bewoners die je helpt deze omzetten in actie. Je stelt hiervoor taakplanningen op en vult logboeken aan waar nodig.

Je sensibiliseert bewoners over de gedragsregels in functie van het centrumreglement en treedt proactief op bij conflicten of klachten.

Je draagt bij tot het organiseren van een zinvolle dag invulling door het geven van vormingen rekening houdend met de noden van de doelgroepen in het centrum.

Je biedt een praktische oriëntering in dagelijkse activiteiten en verplichtingen (school, taallessen, sociaal-culturele activiteiten, community based werken, officiële afspraken, etc.). Bewoners worden hierbij gestimuleerd en ondersteund in hun autonomie. Je verwijst bewoners door naar gespecialiseerde interne en externe instanties indien van toepassing – o.a. Agentschap Inburgering, VDAB ,etc

Je bent de stuwende kracht bij de organisatie van socioculturele en educatieve activiteiten voor bewoners in het centrum. Als educatief begeleider werk je intern mee aan de uitwerking van een continu programma van opleidingen zodat de bewoners nieuwe competenties kunnen ontwikkelen. Hiervoor sta je dagelijks in contact met externe opleidingsinstituten en organisaties.

Als sociaal deskundige zal je meewerken aan het hervestigingsprogramma in de collectieve opvang. Samen met de Flying coach ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren en opvolgen van een aantal minimum kwaliteitsnormen m.b.t. opvang en begeleiding. Het programma is gericht op de bevordering van de integratie en heeft als doel de bewoners te informeren, voor te bereiden en te begeleiden bij de overstap naar de 2de verblijfsfase na aankomst in België.

PROFIEL

Je hebt een bijzondere interesse voor Fedasil, zijn werking, waarden en doelgroep. Voor meer info: raadpleeg www.fedasil.be

Diploma en ervaring

Je hebt een bachelor-/graduaatsdiploma, bij voorkeur in maatschappelijk werk.

Je hebt een eerste relevante professionele ervaring in maatschappelijke hulpverlening.

Technische competenties

Je hebt een goede kennis van de asielprocedure en het sociale netwerk.

Je hebt voeling met/interesse in het werken met een kwetsbare en diverse doelgroep.

Je hebt een goede basiskennis van MS Office: Word, Excel, … 

Generieke competenties

Informatie analyseren: Gericht analyseren van gegevens en kritisch beoordelen van informatie.

Problemen oplossen: Omgaan met en zelfstandig oplossen van problemen, zoeken van alternatieven en uitvoeren van de oplossing.

Objectieven behalen: Beschikken over de inzet, de wil en de ambitie om resultaten te boeken en de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de correctheid van ondernomen acties.

Ondersteunen vanuit expertise: Anderen begeleiden, een voorbeeldfunctie uitoefenen en hen ondersteunen in hun dagelijks functioneren.

Troeven

Je bent vertrouwd met het werken in een multidisciplinair team en/of in een residentiële setting.

Je hebt kennis van het Engels en andere vreemde talen.

AANBOD

Type overeenkomst

Een voltijds contract (38u) van onbepaalde duur. Er wordt telkens een werfreserve aangelegd voor alle type arbeidsovereenkomsten voor de duur van minstens 2 jaar. De aangelegde werfreserve kan ook door andere opvangcentra gebruikt worden.

Categorie B: Systeem op basis van uurroosters met vaste en variabele uren en prestaties van 7u36 per dag, vroeg, laat en occasioneel weekendwerk.

Plaats van tewerkstelling

Opvangcentrum voor asielzoekers te Sint-Truiden

Montenakenweg 145

3800 Sint-Truiden

 Loon

Je wordt aangeworven op het niveau B1 met de loonschaal die voor jou van toepassing is. Het maandsalaris bedraagt bruto tussen € 2913,67 (startsalaris op basis van een voltijdse arbeidsovereenkomst, aan de huidige index). Dit bedrag varieert in functie van jouw nuttig geachte beroepservaring. Voor meer inlichtingen, raadpleeg www.bosa.belgium.be.

Voordelen

26 vakantiedagen per jaar (direct bij indiensttreding en in verhouding tot de prestaties en het werkregime).

Gratis openbaar vervoer voor woon-werkverkeer.

Mogelijkheid tot fietsvergoeding voor woon-werkverkeer.

Maaltijdcheques en voordelige aanbiedingen met een Federale kortingskaart.

Voordelige hospitalisatieverzekering en diverse sociale voordelen.

Valorisatie van nuttige werkervaring.

Heel wat opleidingsmogelijkheden (te volgen tijdens de werkuren).

ZIN OM TE SOLLICITEREN?

Heb je interesse in deze functie en herken je jezelf in het profiel, solliciteer dan via de link in de vacature op www.fedasil.be/nl/werken-bij-fedasil. De uiterste datum om te solliciteren is 17/11/2024.

Om in overweging genomen te worden, moet je ons volgende zaken bezorgen:

  • een motivatiebrief
  • een gedetailleerd CV (waarmee we diplomavoorwaarden en ervaring kunnen beoordelen)
  • een kopie van het vereiste diploma.

Buitenlands diploma

Indien je het vereiste diploma in het buitenland hebt behaald, moet je een gelijkwaardigheidsattest toevoegen, uitgereikt door NARIC-Vlaanderen. Voor meer informatie, raadpleeg www.naricvlaanderen.be. Voor vacatures in Brussel, zie ook www.equivalences.cfwb.be.

Kennis van het Nederlands

Je hebt een diploma in het Nederlands, uitgereikt door een Belgische onderwijsinstelling of van een ander land in zoverre het onderwijs in het Nederlands verliep. Zoniet, moet je het bewijs toevoegen dat je geslaagd bent voor een taalexamen Nederlands van BOSA (www.werkenvoor.be)

Juridische attesten

Als je weerhouden bent voor de functie, zullen we een bewijs van goed gedrag en zeden (uittreksel van het strafblad) algemeen model en model 2 vragen.

Je moet voldoen aan de wetgeving inzake de toegang tot het Belgische grondgebied en de arbeidsvergunningen. Indien je geen Belgisch staatsburger bent, moet je de gepaste documenten voorleggen wanneer je weerhouden bent voor de functie.

Diversiteit

Fedasil wil diversiteit bevorderen en wil onder andere personen met een handicap aanmoedigen om te solliciteren. Indien je een handicap hebt, kan je een redelijke aanpassing vragen van de selectieprocedure. Gelieve in dit geval vooraf de selectieverantwoordelijke te informeren.

Selectieprocedure

Stap 1: Voorselectie

De selectiecommissie bestudeert alle kandidaturen. De preselectie gebeurt op basis van je kandidatuurdossier (CV en motivatiebrief, diploma + gelijkstelling en attest indien nodig). Alleen de kandidaten waarvan het profiel het meest aansluit bij de functievereisten, worden uitgenodigd voor een selectiegesprek.

Stap 2: Selectie

De selectie bestaat uit een schriftelijke test en een selectiegesprek, die zal plaatsvinden op woensdag 27/11/2024.

Van de kandidaten die geschikt worden bevonden, wordt de kandidatuur voor de duur van 2 jaar in een wervingsreserve bijgehouden. Deze wervingsreserve kan door andere opvangcentra geraadpleegd worden. Kandidaten die niet geslaagd zijn, kunnen gedurende 6 maanden niet meer deelnemen aan een nieuwe procedure voor een gelijkaardige functie op hetzelfde niveau.

Stap 3: Weerhouden voor de functie

Als je weerhouden bent voor de functie, zullen wij een bewijs van goed gedrag en zeden (uittreksel van het strafblad) algemeen model en model 2 vragen.

Je moet voldoen aan de wetgeving inzake de toegang tot het Belgische grondgebied en de arbeidsvergunningen. Indien je geen Belgisch staatsburger bent, moet je de gepaste documenten voorleggen wanneer je weerhouden bent voor de functie.

Heb je nog vragen?

Voor bijkomende info kan je Cindy Ceulemans contacteren via mail: cindy.ceulemans@fedasil.be.

 

 

 

 

 

 

Via onderstaande link wordt u doorgestuurd naar cvwarehouse.com, waar u op deze vacature kan solliciteren.