Home

Data-Analist (m/v/x)

Fedasil kent materiële hulp toe aan verzoekers om internationale bescherming en aan andere vreemdelingen die recht hebben op opvang (‘Opvangwet’ van 12 januari 2007). Het Agentschap organiseert, rechtstreeks of via zijn partners, kwaliteitsvolle opvang en begeleiding en staat ook in voor de observatie en oriëntatie van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (de 'NBMV'). Fedasil coördineert de organisatie van vrijwillige terugkeer naar de herkomstlanden. Het Agentschap ondersteunt de uitwerking en voorbereiding van het opvangbeleid en wil bijdragen aan een correcte beeldvorming, de maatschappelijke aanvaarding en de uitvoering van een rechtvaardig migratiebeleid.

 

Fedasil zoekt een:

Data-Analist (m/v/x)

Voor de dienst data & analyse van de directie Strategie en Organisatie

Interne & externe / werfreserve selectie

Referentienummer: 9130/487

 

Functie

Doel 

Als data-analist bij de dienst Data & Analyse (D&A) sta je mee in voor de ontwikkeling, de uitvoering en de opvolging van rapporten aangaande de begeleidingstrajecten van de verzoekers om internationale bescherming. Het is de taak van D&A om aan de hand van analyses trends, patronen en risico’s te identificeren en te signaleren. Op deze manier ondersteunt Data & Analyse de verschillende beslissingsorganen binnen Fedasil bij het nemen van data-drive beslissingen.

Als A2 data-analist help je mee de leidinggevende van D&A om een overzicht te bewaren over lopende projecten en neem je deel aan overlegmomenten om het datanetwerk binnen Fedasil mee vorm te geven. Bovendien signaleer je opportuniteiten en problemen aan de leidinggevende van D&A.

Je bent door je uitgebouwde expertise ook een aanspreekpunt binnen het team, vooral voor nieuwe startende analisten. Als A2 data-analist is je rol cruciaal in onboarding en coaching binnen het team en vertegenwoordig je D&A binnen diensten van Fedasil en met externe stakeholders.

 

Context

De dienst Data & Analyse controleert, rapporteert en analyseert kwantitatieve en kwalitatieve gegevens over het opvangnetwerk en de andere opdrachten van Fedasil. D&A levert rapporten en analyses op, zowel ‘gestandaardiseerde’ op geregelde tijdstippen als ‘ad-hoc’ op vraag van stakeholders binnen en buiten de organisatie. Binnen het team is er differentie tussen teamleden zowel op vlak van inhoudelijke vragen als op vlak van technische specialiteiten (azure, powerBi, python). Het team van data-analisten werkt in nauw contact met elkaar om zowel voor de verdeling van vragen en taken als om complexe vragen te beantwoorden. Elke data-analist onderhoudt contacten met verschillende actoren binnen het netwerk. Elke data-analist neemt deel en draagt bij aan het opstellen van opvolgingstools en helpt de medewerkers van de verschillende diensten binnen Fedasil om de werking van deze diensten te verbeteren en dit in functie van de behoeften van het opvangnetwerk.

 

Inhoud 

Je takenpakket als A2 data-analist valt uiteen in drie luiken: databeheer & verwerking, dienstverlening naar klanten toe en team organisatie.

Databeheer:

  • Je staat in voor het goede beheer van data en zorgt ervoor dat ze beschikbaar en toegankelijk zijn.
  • Je werkt mee aan verschillende projecten inzake de verbetering van databases en kernprocessen in samenspraak met de collega’s van de diensten Data & Analyse.
  • Je leidt verschillende projecten.
  • Je behandelt en bestudeert de gegevens die werden verzameld. Je analyseert de verbanden tussen de variabelen om tendensen en hun potentiële impact vast te stellen.
  • Je maakt voorspellingen aan de hand van statistische modellen.
  • Je signaleert hiaten in de dataverzameling/dataprocessen.

Dienstverlening:

  • Je stelt rapporten en presentaties op en geeft hierbij indien nodig de vereiste toelichting.
  • Je antwoordt op vragen van interne en externe klanten, je begrijpt of probeert het kader van waaruit de vragen komen te begrijpen.

Team organisatie:

  • Als A2 neem je een rol op in het versterken van de interne cohesie van het team
  • Je ondersteunt de leidinggevende van D&A door het signaleren van opportuniteiten en ’risico’s en het mee helpen bewaken van projecten (bv. Projecten om de datakwaliteit te verbeteren).
  • Je hebt contact met belangrijke stakeholders waar nodig koppel je terug naar de leidinggevende van D&A.

 

Profiel

Je hebt een bijzondere interesse voor Fedasil, zijn werking, waarden en doelgroep. Voor meer info: raadpleeg www.fedasil.be

 

Diploma en ervaring

  • Je bezit een master/licentiaatsdiploma (universitair of hoger onderwijs van het lange type van 2de cyclus).
  • Je hebt reeds minimaal 2 jaar werkervaring als data-analist.

Vereisten

Technische competenties

  • Je hebt kennis over asiel, migratie en opvang van asielzoekers.
  • Je hebt een goede kennis van statistiek.
  • Een goede kennis van MS Excel is noodzakelijk.
  • Ervaring met Microsoft PowerBI is noodzakelijk.
  • Algemene kennis over de werking van relationele databanken, SQL 

Troeven

  • Je beheerst één van de landstalen en je kan je uitdrukken in de andere landstaal. 

Generieke competenties

  • Informatie integreren: leggen van verbanden tussen verschillende gegevens, genereren van alternatieven en trekken van sluitende conclusies.
  • Medewerkers motiveren: erkennen van de kwaliteiten van de medewerkers, hen stimuleren in het nemen van initiatieven door hen verantwoordelijkheden toe te kennen en de eigen leiderschapsstijl aan hen aan te passen.
  • Objectieven behalen: beschikken over de inzet, de wil en de ambitie om resultaten te boeken en de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de correctheid van ondernomen acties.
  • Adviseren: advies geven aan zijn/haar gesprekspartners en een vertrouwensband met hen opbouwen op basis van zijn/haar expertise.
  • Je bent in staat om verbanden te leggen tussen verschillende gegevens, alternatieven te bedenken, gepaste conclusies te trekken en gerichte acties te ondernemen om genomen beslissingen uit te voeren. Je werkt bovendien zorgvuldig en nauwkeurig.
  • Je hebt goede communicatievaardigheden. Je bent in staat een netwerk uit te bouwen en te onderhouden.
  • Je handelt integer, overeenkomstig de verwachtingen van de organisatie, je respecteert de vertrouwelijkheid en je vermijdt elke vorm van partijdigheid.

 

Aanbod

Type overeenkomst

Voltijds contract van onbepaalde duur (38u/week).

Er wordt een wervingsreserve opgesteld voor alle types van contracten voor een duur van 2 jaar.

Categorie A: Administratief uurrooster met vaste en variabele uren en prestaties van 7u36 per dag, van maandag tot vrijdag.

 

Plaats van tewerkstelling

FEDASIL - Hoofdzetel

21 Kartuizersstraat

1000 Brussel

 

Loon

Je wordt aangeworven op het niveau NA21 met de loonschaal die voor jou van toepassing is. Het minimum bruto maandloon bedraagt tussen €4. 487, 38 en €5. 472, 24 (startloon zonder anciënniteit op basis van een voltijdse arbeidsovereenkomst, aan de huidige index). Dit bedrag kan variëren in functie van je nuttig geachte beroepservaring. Voor meer inlichtingen, raadpleeg www.bosa.belgium.be 

 

Voordelen

26 vakantiedagen per jaar (direct bij indiensttreding en in verhouding tot de prestaties en het werkregime).

Gratis openbaar vervoer voor woon-werkverkeer.

Mogelijkheid tot fietsvergoeding voor woon-werkverkeer.

Maaltijdcheques en voordelige aanbiedingen met een Federale kortingskaart.

Voordelige hospitalisatieverzekering en diverse sociale voordelen.

Valorisatie van nuttige werkervaring.

Heel wat opleidingsmogelijkheden (te volgen tijdens de werkuren).

Aanvullend pensioen in de vorm van een groepsverzekering.

Mogelijkheid tot telewerken.

 

Zin om te solliciteren?

Herken je jezelf in het profiel dat we zoeken en heb je interesse in deze functie? Dien je kandidatuur in tegen uiterlijk 09/07/2024 voor MIDDERNACHT via het sollicitatieformulier dat je online vindt op https://www.fedasil.be/nl/werken-bij-fedasil en voeg de gevraagde documenten toe. 

Om in overweging genomen te worden, moet je ons volgende zaken bezorgen:

  • een motivatiebrief;
  • een gedetailleerd CV (waarmee we diplomavoorwaarden en ervaring kunnen beoordelen);
  • een kopie van het vereiste diploma.

 

Buitenlands diploma

Indien je het vereiste diploma in het buitenland hebt behaald, moet je een gelijkwaardigheidsattest toevoegen, uitgereikt door een van de gemeenschappen.

Voor meer informatie, raadpleeg www.naricvlaanderen.be of www.equivalences.cfwb.be 

Kennis van het Nederlands

Je moet houder zijn van een diploma in het Nederlands, uitgereikt door een Belgische onderwijsinstelling of van een ander land in zoverre het onderwijs in het Nederlands verliep. Zoniet, moet je het bewijs toevoegen dat je geslaagd bent voor een taalexamen Nederlands van werkenvoor.be. Voor meer informatie, raadpleeg www.werkenvoor.be

Juridische attesten

Als je weerhouden bent voor de functie, zullen wij een bewijs van goed gedrag en zeden (uittreksel van het strafblad), algemeen model en model 2 vragen.

Je moet voldoen aan de wetgeving inzake de toegang tot het Belgische grondgebied en de arbeidsvergunningen. Indien je geen Belgisch staatsburger bent, moet je de gepaste documenten voorleggen wanneer je weerhouden bent voor de functie.

Diversiteit

Fedasil wil diversiteit bevorderen en wil onder andere personen met een handicap aanmoedigen om te solliciteren. Indien je een handicap hebt, kan je een redelijke aanpassing vragen van de selectieprocedure. Gelieve in dit geval vooraf de selectieverantwoordelijke te informeren.

 

Selectieprocedure

Voorselectie

De selectiecommissie bestudeert alle kandidaturen. De preselectie gebeurt op basis van je kandidatuurdossier (CV en motivatiebrief, diploma + gelijkstelling en attest indien nodig). Alleen de kandidaten waarvan het profiel het meest aansluit bij de functievereisten worden uitgenodigd voor een selectiegesprek.

Selectie

De selectietest bestaat uit een selectiegesprek, eventueel voorafgegaan door een schriftelijke test op 18/07/2024 en eventueel op 19/07/2024. De gegevens van de kandidaten die geslaagd zijn voor de selectie worden bijgehouden om een wervingsreserve aan te leggen voor alle types van arbeidsovereenkomsten, voor een duur van 2 jaar. De kandidaten die niet geslaagd zijn kunnen gedurende 6 maanden niet deelnemen aan een nieuwe selectieprocedure voor een gelijkaardige functie op hetzelfde niveau. 

Voor bijkomende info, contacteer Mateus Bontor (selectieverantwoordelijke) per mail: mateus.bontor@fedasil.be 

Via onderstaande link wordt u doorgestuurd naar cvwarehouse.com, waar u op deze vacature kan solliciteren.