Home

CORONA: EXTRA MAATREGELEN

08/04/2020
Het Aanmeldcentrum van Fedasil stelde de afgelopen weken alles in het werk om de verspreiding van het Covid-19 tegen te gaan.

Welke maatregelen nemen we?

Sinds de start van de coronacrisis heeft het Aanmeldcentrum – zoals elk opvangcentrum in België – verregaande maatregelen genomen op vlak van preventie en hygiëne, dit zowel voor de asielzoekers als voor het personeel. Verplaatsingen, zowel binnen als buiten de opvangcentra, worden tot een minimum beperkt. Externe bezoekers en vrijwilligers komen niet meer en activiteiten werden van bij de start geannuleerd. Onze medische diensten kijken extra toe op de gezondheid van de bewoners en er zijn ruimtes voorzien om personen met eventuele ziektesymptomen apart te plaatsen.
Sinds de nationale maatregelen van afzondering gelden, zijn er nog strengere regels van tel.

De sensibilisering rond hygiëne en social distance gaat onverminderd door: alle bewoners kregen flyers met meertalige info, alle regels worden voortdurend herhaald. Het aantal personen dat het centrum nog binnenkomt of verlaat is sterk afgenomen.

Bewoners krijgen voortaan maaltijden via externe catering. Op die manier moeten ze zelf niet meer naar de winkel om eten te kopen.

Alle wachtrijen (zoals aan de refter) worden met een markering op de grond aangeduid, zodat de afstand van 1m50 altijd wordt gerespecteerd.

Alle hygiëneregels worden erg strikt toegepast, zowel voor personeel als bewoners: er is een systeem opgezet om oppervlaktes te desinfecteren, op cruciale punten (ingang/uitgang van het centrum, refter) werden waterkranen geplaatst zodat bewoners er hun handen wassen.

Ontspanning is enkel toegalaten binnen het opvangcentrum, en met respect voor alle regels (afstand).

Externe bezoekers zijn niet meer toegelaten in het centrum, tenzij strikt noodzakelijk.

Registraties van verzoeken om internationale bescherming

Op 17 maart werd de registratie van nieuwe asielzoekers tijdelijk opgeschort. Sinds die datum werd er dus ook geen enkele nieuwe verzoeker om internationale bescherming in het Aanmeldcentrum opgevangen. Na overleg tussen de Dienst Vreemdelingenzaken, Fedasil en het kabinet van minister De Block werd beslist om de registraties stapsgewijs weer op te starten, maar dan wel met inachtneming van alle gezondheidsmaatregelen, op een veilige manier voor asielzoekers en medewerkers, en met een minimale impact op de buurt.

Vanaf maandag 6 april kunnen personen opnieuw een verzoek om internationale bescherming registreren, maar dan via een online formulier. Ze zullen vervolgens een uitnodiging ontvangen om individueel of met hun gezin naar het Klein Kasteeltje te komen, enkel op afspraak tussen 8u50 en 14u. Op die manier kunnen we wachtrijen voor de deur vermijden.

Als u nog vragen hebt over de huidige situatie in het Aanmeldcentrum, kan u ons altijd een mail sturen:
aanmeldcentrum@fedasil.be.

Zorg goed voor uzelf en uw naasten!