Home

Op de vlucht - Animatiefilm

Deze korte animatiefilm leidt u doorheen het parcours van een verzoeker om internationale bescherming in België. We volgen mensen vanaf hun vlucht in het thuisland tot het einde van de procedure.

Internationale bescherming en migratie zijn onderwerpen die voortdurend in de media opduiken. Maar het is niet altijd gemakkelijk om juiste informatie te geven. Waar komen deze mensen vandaan? Hoe komen ze hier terecht? Hoe ziet een opvangcentrum eruit? Wat doen mensen daar een hele dag? Wie mag in België blijven? En wat gebeurt er met de mensen die moeten terugkeren naar hun land?

“Op de vlucht” is een animatiefilm waarin we aan jongeren tonen welk parcours verzoekers om internationale bescherming afleggen. In een zeer begrijpelijke taal krijgen leerlingen meer uitleg over wat nu precies het verschil is tussen een migrant, een verzoeker om internationale bescherming en een vluchteling. In nauwelijks zes minuten tijd biedt deze film een goede introductie op enkele standaardbegrippen rond internationale bescherming en migratie.

De film is beschikbaar in twee versies (lagere school / middelbaar) of opgedeeld per hoofdstuk om tussendoor in de klas te bespreken. Er bestaat ook een aanvullend pedagogisch pakket voor jongeren tussen 12 en 14 jaar.

 

Op de vlucht (Lager onderwijs)
Deze film is geschikt voor de derde graad van het basisonderwijs (10-12 jaar).

 

 

Op de vlucht (Secundair onderwijs)
Deze film is geschikt voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs (12-14 jaar).

 

 

Op de vlucht – Aparte fragmenten

Wil je de film liever in stukjes bekijken om ruimte te laten voor bespreking?

Op de vlucht (deel 1 – 1:39)
Op de vlucht (deel 2 – 1:13)
Op de vlucht (deel 3 – 1:46)
Op de vlucht (deel 4 – 1:34)