Home

Welke personen vangt Fedasil op?

10/12/2009
Vandaag hebben twee op drie bewoners van het opvangnetwerk een asielprocedure lopen. Hun aantal stijgt, in tegenstelling tot het aantal personen dat een beroep heeft lopen bij de Raad van State. Zij vertegenwoordigen nog maar 9% van de opgevangen personen.

Zoals vastgelegd in de opvangwet (de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en van bepaalde andere categorieën van vreemdelingen) en in andere bepalingen hebben verschillende groepen van vreemdelingen recht op opvang in België en worden zij bijgevolg ondergebracht in het opvangnetwerk dat beheerd wordt door Fedasil (de opvangcentra en de individuele woningen).

 

Vandaag hebben 18.150 personen een opvangplaats, bijna 16.450 van hen krijgen onderdak in het gewone opvangnetwerk. De overige personen verblijven in de noodopvang, op hotel of in de centra van eerste opvang voor niet-begeleide buitenlandse minderjarigen.

 

Alle personen die in het opvangnetwerk verblijven hebben recht op opvang en materiële hulp.

 

De personen die worden opgevangen door Fedasil en zijn partners kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën, volgens hun procedure:

 

► 63% van de bewoners hebben een asielprocedure lopen (bij de Dienst Vreemdelingenzaken, het CGVS of bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen). Het aandeel asielzoekers is stijgend: +35% in vergelijking met vorig jaar.
► 9% van de bewoners hebben een beroep ingediend bij de Raad van State. Het gaat hier voornamelijk over asielaanvragen ingediend in het kader van de oude asielprocedure. In één jaar tijd is hun aandeel gedaald met meer dan 62%!

 

De andere categorieën zijn:
► Personen die een verblijfsvergunning hebben (erkende vluchtelingen, geregulariseerden…) en die in de overgang zitten naar financiële steun (7% van de opgevangen personen).
► Kinderen die hier illegaal verblijven met hun ouders, en waarvan een ocmw heeft vastgesteld dat de ouders niet kunnen voorzien in het levensonderhoud van de kinderen (KB 24.06.2004). Zij vertegenwoordigen 4,6% van de bewoners.
► Personen die een verlenging hebben gekregen van hun verblijfsvergunning (8,7% van de bewoners)
► Afgewezen asielzoekers die nog recht hebben op opvang tijdens een overgangsperiode (6,3% van de bewoners)
► Niet-begeleide buitenlandse minderjarigen in een specifieke situatie (0,7% van de bewoners)

 

In de bijgevoegde tabel vindt u meer details over de verschillende categorieën (situatie op 31.10.2009). De personen die verblijven in de noodopvang, transit of in de hotels zijn niet meegeteld.