Home

Vrijwillige terugkeer: 2.669 vertrekken in 2008

12/02/2009
Vorig jaar zijn 2.669 personen vrijwillig teruggekeerd naar hun land van herkomst. Meer dan 1.000 van hen kregen hierbij ondersteuning van het Reïntegratieprogramma, dat ter plaatse bijkomende steun biedt.

Vreemdelingen, waaronder ook asielzoekers, kunnen als ze dat wensen, vrijwillig terugkeren naar hun land van herkomst. Fedasil werkt voor de praktische uitwerking van de vrijwillige terugkeer samen met IOM (de Internationale Organisatie voor Migratie).

 

REAB
Het REAB-programma bestaat uit een vliegtuigticket naar de eindbestemming, een installatiepremie, een beperkte tussenkomst in de bagagekosten en opvang op de luchthavens (vertrek, transit en aankomst).

 

In 2008 hebben 2.669 personen deelgenomen aan het REAB-programma. Het aantal deelnemers is in vergelijking met 2007 met 3% gestegen. De belangrijkste landen van bestemmingen voor dit programma in 2008 zijn Brazilië, Slovakije, Oekraïne, Rusland en Armenië.

 

Het aantal asielzoekers (uitgeprocedeerd of in procedure) is licht gestegen en vertegenwoordigt 42% van de begunstigden.

 

Reïntegratie
Het reïntegratieprogramma biedt een bijkomende individuele ondersteuning aan personen die vrijwillig terugkeren naar hun land. Dit fonds biedt extra hulp aan personen die terugkeren naar hun land door middelen te voorzien voor het opzetten van een eigen bedrijfje, het volgen van een opleiding, het betalen van schoolgeld… Met deze steun kunnen de terugkeerders een nieuwe start nemen en voor zichzelf een duurzame sociale en economische onafhankelijkheid uitbouwen.

 

In 2008 namen 1.012 personen deel aan het reïntegratieprogramma (twee keer meer dan in 2007!). Daarvan was 64% asielzoeker (uitgeprocedeerd of in procedure). De voornaamste bestemmingslanden voor dit programma in 2008 zijn Slovakije, Brazilië, Rusland, Oekraïne en Armenië.

 

Meer weten?
Vrijwillige terugkeer