Home

Veelgestelde vragen

22/11/2021
Vanaf maandag 22 november vangt Fedasil opnieuw tijdelijk asielzoekers op in het Parelstrand van Lommel. Hieronder een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Waarom opvang?
De laatste maanden heeft Fedasil 1000 plaatsen in het opvangnetwerk verloren door de overstromingen in Wallonië. Ondertussen heeft Fedasil ook plaatsen nodig voor de asielaanvragen die stijgen in België en de repatriëringsmissie uit Afghanistan. Om extra plaatsen te creëren opent Fedasil daarom op verschillende locaties in het land tijdelijke opvang.

Waarom in Lommel?
De site Parelstrand werd in het verleden al gebruikt voor de opvang van asielzoekers. De site is snel beschikbaar voor noodopvang.

Wie wordt er opgevangen?
De personen die opvang krijgen hebben in ons land een ver­zoek om internationale bescherming (asiel) gedaan en verblijven legaal in ons land. Zij komen vaak uit conflictgebieden en wachten op een uitspraak in hun asielprocedure.

Over hoeveel asielzoekers gaat het?
In een eerste periode zullen er 350 mensen opvang kunnen krijgen. Begin De eerste bewoners komen toe in de loop van november. In januari 2022 zal de capaciteit mogelijk verhogen tot 750 personen.

Hoe lang zal de opvang duren?
Opvang wordt voorzien tot eind 2022.

Waar hebben asielzoekers recht op?
In een opvangcentrum ontvangen asielzoekers de materiële hulp waarop ze wettelijk recht hebben. Het gaat om de basisbehoeften: een slaapplaats, maaltijden, sanitaire voorzieningen en kledij. De asielzoekers ontvangen geen financiële steun.

Hoe brengen de asielzoekers in het asielcentrum hun tijd door?
In het opvangcentrum worden activiteiten georganiseerd om de asiel­zoekers een zinvolle tijdsbesteding aan te bieden. Het gaat om een open opvangcentrum. Dit wil zeggen dat de asielzoekers vrij zijn om het centrum te verlaten. De medewerkers zorgen ervoor dat de bewoners de regels van het centrum respecteren.

Wat is de impact van het coronavirus?
Net zoals voor iedereen in ons land, gelden ook in de centra voor asielzoekers gezondheidsregels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, en er wordt ook sterk ingezet op vaccinatie voor iedereen. Alle personen die in Lommel toekomen, werden eerst getest op corona en testten negatief. De vaccinatie van asielzoekers die nog geen prik hebben gekregen, wordt georganiseerd door de medische diensten in de opvangcentra van Fedasil, in samenwerking met de bevoegde overheden.  

Kan ik iets doen om te helpen?
Voorlopig ligt de focus op de opstart van het centrum. Van zodra wij volledig operationeel zijn zullen wij zeker opnieuw een oproep lanceren voor vrijwilligers uit de buurt, en zullen wij ook eventuele oproepen voor kleding en materiaal publiceren via onze website www.fedasil.be/nl/lommel en Facebook Fedasil Lommel.

Interesse om bij ons aan de slag te gaan?
Neem een kijkje op onze website voor vacatures in het opvangcentrum van Lommel en op andere locaties!

Contact / Vragen?
info.lommel@fedasil.be