Home

Transit51 - Vrouwen in het Klein Kasteeltje

22/02/2013
Fedasil nodigt u uit op de fototentoonstelling Transit51, over het dagelijkse leven van vrouwelijke asielzoekers in een opvangcentrum. U kunt de tentoonstelling bezoeken van 9 tot en met 31 maart in gemeenschapscentrum 'De Markten' in Brussel.

Vrouwen die hun land ontvluchten, zijn meestal veel kwetsbaarder dan mannen. Vaak is het net het vrouw-zijn dat hen dwingt tot een leven als vluchteling: ze vluchten voor een gedwongen huwelijk of voor besnijdenis, of gaan op zoek naar gelijkheid. Soms zijn ze het slachtoffer van seksueel of ander geweld en vaak dragen ze ook nog de zorg voor de kinderen die met hen meereizen. Hoe ziet het leven van deze vrouwen eruit, hier in België? Hoe vinden ze hun plaats in het grootste opvangcentrum van het land, het Klein Kasteeltje? Hoe gaan ze om met het wachten op het antwoord op hun asielaanvraag, in een gemeenschap van 850 bewoners? Maar vooral: kunnen ze nog dromen?

Lisa Van Damme verbleef enkele weken in het Klein Kasteeltje, op zoek naar antwoorden op deze vragen. Ze deelde er het leven, de dromen en de angsten van vijf vrouwen.

Jamila, een jonge zwangere vrouw uit Eritrea, moest aan haar familie ontsnappen om haar kind op de wereld te zetten. Camilje is ondanks haar jonge leeftijd moeder van drie kinderen, met wie ze de miserie in Kosovo ontvluchtte. Jane werd bedreigd door haar man, een politieagent in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Marua vluchtte weg uit Afghanistan en belandde samen met haar broer in Bulgarije ; ze is amper 8 jaar. De Armeense Parandzem wil nog altijd niet vertellen waarom ze is vertrokken. Elk van deze vrouwen komt uit een andere wereld. Allemaal hebben ze hun leven even gedeeld met Lisa. Daarnaast hebben negen andere bewoonsters van het opvangcentrum gedurende enkele weken zelf hun dagelijkse leven op beeld vastgelegd. Alle reportages werden gemaakt tussen februari en oktober 2012.

De fototentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag (8 maart).
Fotograaf: Lisa Van Damme
Met steun van: Fedasil, Fotoshop, Vrouwenraad, Nikon, De Markten en Lannoo
De foto’s van deze tentoonstelling zijn een selectie uit het boek “Transit51 – Vrouwen in het Klein Kasteeltje” (uitg. Lannoo).

Meer info? https://www.facebook.com/events/220748641399504/

Hieronder kunt u de affiche downloaden (pdf, 0.2Mb)