Home

Stijging van de opvangcapaciteit

23/11/2009
De inspanningen om een uitweg te vinden uit de opvangcrisis nemen toe, zowel op regeringsniveau als tussen Fedasil en zijn partners. Binnenkort zullen er nieuwe plaatsen beschikbaar zijn voor de opvang van asielzoekers.

Al meer dan een jaar kampen Fedasil en zijn partners met een tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers. Op dit ogenblik verblijven er meer dan 18.000 personen in het gewone opvangnetwerk, de noodopvang of op hotel. Toch zijn die plaatsen niet voldoende.

 

In overeenstemming met de opvangwet, heeft Fedasil sinds 12 oktober een beslissing van niet-toewijzing moeten geven aan meer dan 1.200 asielzoekers. Zij werden doorgestuurd naar een ocmw, waar ze financiële steun kunnen krijgen.

 

Sinds enkele maanden merken we een duidelijke stijging van het aantal asielaanvragen (en dus ook van het aantal aankomsten in het opvangnetwerk).

 

Nieuwe gebouwen

Als antwoord op de crisis nemen Fedasil, zijn partners en de federale regering verschillende maatregelen om zoveel mogelijk personen op te vangen.

 

Het doel van die maatregelen is de instroom te verminderen, de vertrekken aan te moedigen en de opvangcapaciteit te verhogen.

 

De federale ministerraad heeft zijn akkoord gegeven om nieuwe gebouwen ter beschikking te stellen. Zo zal de kazerne in Dinant tijdelijk 240 asielzoekers opvangen. Ook verschillende appartementen van de voormalige rijkswacht, die verspreid liggen over het grondgebied, zullen binnenkort 120 asielzoekers huisvesten.

 

Bovendien zal het Belgische Rode Kruis begin december zijn opvangcapaciteit verhogen met ongeveer 240 plaatsen. De ocmw’s en de ngo’s zullen tegen het einde van het jaar zorgen voor 350 extra plaatsen in individuele woningen. Ook in de loop van 2010 zal men extra inspanningen leveren.

 

Fedasil heeft een overheidsopdracht gelanceerd om bij een aantal federale centra prefab woonmodules te plaatsen, goed voor 650 extra plaatsen tegen juli 2010.

 

Vluchtelingenkamp

Vijf ngo’s hebben op 18 november een vluchtelingenkamp opgericht, in de buurt van het Noordstation in Brussel. Hiermee eisen de ngo’s de onmiddellijke opening van opvangplaatsen voor asielzoekers. Maandag 23 november wordt het kamp afgebroken. Fedasil heeft een lijst ontvangen met 65 personen die er overnachtten en zal er voor zorgen dat ze een opvangplaats krijgen.