Home

Philippe Courard op bezoek in Florennes

14/08/2009
De nieuwe staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie was donderdag 13 augustus op bezoek in het opvangcentrum van Florennes. Hij had er een ontmoeting met het personeel en bezocht de nieuwe vleugel met 68 plaatsen.

Voor zijn eerste bezoek op het terrein trok Courard donderdagvoormiddag naar Florennes. Eerst was er een persmoment samen met de directeur-generaal van Fedasil (Isabelle Küntziger), de centrumdirecteur (Xavier Grosjean) en het gemeentebestuur van Florennes. Staatssecretaris Courard benadrukte dat de uitbreiding een mooi voorbeeld was van een goede samenwerking tussen Fedasil, de gemeente en Defensie.

 

Ter herhaling: deze uitbreiding is het eerste zichtbare resultaat van de beslissing van de Ministerraad van 17 juli. De andere geplande nieuwe opvangplaatsen bevinden zich in appartementen in Elsene (circa 350 plaatsen) en in een administratief gebouw in Tongeren (circa 120 plaatsen). Een openingsdatum voor deze locaties is er nog niet.

 

Vervolgens nam de staatssecretaris een kijkje in het nieuwe gebouw dat Defensie ter beschikking stelt om 68 extra bewoners op te vangen (momenteel vooral gezinnen). Er werden zes personeelsleden aangeworven om de nieuwkomers te begeleiden en de nodige veiligheidswerken aan het gebouw werden uitgevoerd.

 

408 plaatsen

Sinds het opvangcentrum van Florennes in 1992 openging, werden er ongeveer 10.000 personen in opgevangen. De huidige capaciteit bedraagt 408 plaatsen (waaronder 40 plaatsen voor niet-begeleide minderjarigen) en er werken 76 personeelsleden.

 

Na een bezoek aan het nieuwe gebouw had Philippe Courard een ontmoeting met het centrumpersoneel. Hij sprak zijn waardering uit voor het personeel van Florennes en dat van de andere opvangcentra, dat ‘in moeilijke omstandigheden hun humanitair engagement blijven vervullen’.