Home

Kind zijn in het opvangcentrum

13/12/2023
Veerkracht en algemeen welzijn van onze kinderen versterken

In onze vorige nieuwsbrief kon je lezen dat we in 2023 extra inspanningen wilden leveren om de veerkracht en het algemeen welzijn van onze kinderen te versterken. Graag zetten we enkele concrete initiatieven in de kijker.

In ons opvangcentrum verblijven momenteel 122 kinderen. Zessentwintig kinderen zijn jonger dan 5 jaar, 20 hebben de lagere schoolleeftijd. Zessenzeventig jongeren zijn tussen 12 en 18 jaar. De meeste kinderen leven hier in gezinsverband, 52 jongeren verblijven hier zonder ouder of wettelijke vertegenwoordiging.

Alle gezinsleden leven samen op één familiekamer, wat niet altijd eenvoudig is. Om het gezinsleven te versterken, proberen we de kinderen te activeren en structuur aan te bieden.

Naast de dagelijkse structuur van school, moedigen we kinderen aan om een hobby te zoeken of lid te worden van een voetbalclub of jeugdbeweging.

 

Eropuit met het gezin

Enkele keren per jaar organiseren we een gezinsuitstap. Dit jaar gingen we een dag naar zee, brachten we een bezoek aan Bokrijk... Elk gezin krijgt de kans om een verjaardagsfeestje te organiseren. De ouders krijgen een lokaal en decoratiemateriaal ter beschikking. De jarige mag enkele kinderen uitnodigen om zijn of haar verjaardag te vieren.

Gezinnen waarvan we merken dat het moeilijk loopt, proberen we hulp op maat aan te bieden via gezins- of opvoedingsondersteuning. Om de 2 weken organiseren we een mama- en peutergroep. We kunnen ook rekenen op ondersteuning van Kind & Gezin.

 

Oproep vrijwilligers

Om het activiteitenaanbod voor onze kinderen verder te versterken, zijn we op zoek naar vrijwilligers en buddy's. Interesse? Mail naar info.sint-truiden@fedasil.be