Home

Internationale mannendag

19/11/2023
De twee broers Ahmed en Ibrahim zijn een onafscheidelijk duo.

Op Internationale mannendag delen we graag het verhaal van een onafscheidelijk duo.  

Ahmed* en Ibrahim* zijn twee Iraakse broers die samen in het opvangcentrum van Lommel verblijven.

Ahmed: “Ik kwam op 31 januari 2022 zonder mijn broer aan bij Fedasil Lommel. Toen ben ik meteen aan de assistenten gaan vragen of het mogelijk was om Ibrahim ook een plaats in Lommel toe te wijzen. Gelukkig werden we 4 dagen later al herenigd.”

Ondanks een 5-jarig leeftijdsverschil hebben Ahmed en Ibrahim al een zeer gelijkaardig leven achter de rug. Ibrahim: “Op mijn 18e moest ik verplicht voor 2 jaar het leger in. Ahmed is hiervan gespaard gebleven, omdat de regel later werd afgeschaft. We werkten nadien wel samen voor een oliebedrijf en zijn ook beiden securitymannen geweest in een Brits bedrijf.”

“We hebben vaak hetzelfde werk gedaan, maar ik heb me uiteindelijk kunnen opwerken tot supervisor binnen het Britse bedrijf. Hierdoor leerde ik Engels en heb ik toch een streepje voor op mijn oudste broer”, lacht Ahmed.

Vanwege veiligheidsredenen moesten de broers Irak verlaten en kwamen ze in België terecht. Ook hier blijven ze onafscheidelijk. 

Ahmed: “Bij aankomst in Lommel zijn we meteen op zoek gegaan naar een job. We namen deel aan de jobbeurzen, maar vonden niet meteen werk. Daarom zijn we op eigen houtje alle interimkantoren van Lommel tot Geel afgegaan.” Ibrahim vult aan: “Uiteindelijk zijn we aangenomen bij Coöperatie Hoogstraten. Daar werken we in de tomatenteelt. Natuurlijk wilden we graag samen werken en dat is ons gelukt. ”

Een job in Hoogstraten vraagt een dagelijkse reisduur van 6u, maar dat houdt de broers niet tegen: “We vertrekken om 5u in het opvangcentrum en komen om 8u aan op het werk. We fietsen naar het station, nemen de trein en nadien nog een bus.”

Ibrahim legt uit waarom ze het werk graag doen: “We hebben heel leuke collega’s en het is makkelijk werk. Mijn beperkte talenkennis is ook geen drempel omdat we met verschillende culturen samenwerken. Thuiszitten is trouwens niets voor ons. We hebben altijd hard gewerkt in ons leven en dat willen we in België zeker blijven doen.”

Toch is de tomatenteelt niet hun droomjob. Daar verschillen de broers in. Ahmed zou graag in de bouw werken, wat zwaar werk is, maar dat heeft volgens hem ook voordelen: “Sommige mensen betalen geld om naar de fitness te gaan, terwijl ik op het werk spieren kweek en ervoor betaald wordt”, lacht Ahmed.

Ibrahim: “Ik zou heel graag terug securityman worden, maar dat is nu niet mogelijk. Daarom ben ik op dit moment tevreden met eender welke job. Zolang ik maar aan het werk ben en dicht bij mijn broer kan blijven.”

Ibrahim en Ahmed hebben nog twee broers: “Eentje verblijft momenteel in Irak en de andere is helaas vermist. Het is heel hard om niet meer met zijn 4 samen te zijn, maar dat heeft onze band nog sterker gemaakt.”

“Ook de rest van onze familie woont nog in Irak”, vertelt Ahmed. “Mijn vrouw en 3 kinderen zijn daar samen met Ibrahim’s vrouw en 5 kinderen. Wanneer we een positieve beslissing krijgen en in België mogen blijven, hopen we zo snel mogelijk herenigd te worden met de hele familie. Het zijn erg moeilijke tijden en daarom is het zo belangrijk dat we nu als twee broers samen kunnen blijven.”

Om veiligheids- en privacyredenen verkiezen de broers om onherkenbaar in beeld te komen. Er zijn fictieve namen gebruikt in de getuigenis.