Home

Hervestiging van 47 Iraakse vluchtelingen in België

31/08/2009
Op woensdag 2 september komen de eerste hervestigde Iraakse vluchtelingen aan in België. Ons land heeft zich ertoe verbonden om een nieuwe toekomst te bieden aan zo’n vijftig vluchtelingen uit Irak die zich in een bijzonder kwetsbare positie bevinden in Syrië en Jordanië. Een pilootproject voor ons land.

Eind 2008 besliste de Europese Unie om te starten met een project om op termijn 10.000 Iraakse vluchtelingen uit Syrië en Jordanië te hervestigen. In februari 2009 heeft België zich ertoe verbonden om vijftig van deze vluchtelingen op te vangen, vooral vrouwen – al dan niet met kinderen - die zich in een kwetsbare positie bevinden. In deze groep bevinden zich ook een tiental Palestijnse vluchtelingen uit Irak.

 

Hervestiging (of resettlement) is een project bedoeld voor mensen die hun land ontvluchtten en gestrand zijn in een eerste opvangland waar ze niet kunnen rekenen op voldoende bescherming of geen perspectieven hebben. Hervestiging is een teken van internationale solidariteit en een duurzame oplossing voor het wereldwijde vluchtelingenprobleem.

 

De hervestigde vluchtelingen op het Belgische grondgebied krijgen het vluchtelingenstatuut en ontvangen een verblijfsvergunning van onbeperkte duur. Verschillende partners zijn betrokken bij dit pilootproject voor België. Fedasil is belast met de opvang en integratie van deze vluchtelingen in België.

 

De eerste opvang vindt plaats in twee federale opvangcentra voor asielzoekers, In Sint-Truiden en in  Pondrôme (Beauraing). Om hun aanpassing aan het leven in België te vergemakkelijken, worden de Iraakse vluchtelingen gehuisvest in een geruststellende omgeving in het opvangcentrum en krijgen ze de mogelijkheid om opleidingen te volgen (lessen Nederlands, het leven in België). Het eerste verblijf in een opvangcentrum is ook een voorbereiding op de overplaatsing naar een zelfstandige woongelegenheid en op hun integratie in de Belgische samenleving. Fedasil zal deze vluchtelingen  gedurende 18 maanden opvolgen.

 

Meer info?
Surf naar www.hervestiging.be