Home

Extra opvangplaatsen

22/09/2009
De regering wil graag een einde maken aan de opvang in hotels. Om die reden heeft de Ministerraad beslist dat er dit jaar nog 1.200 extra opvangplaatsen bijkomen. Daarnaast wil staatssecretaris Courard ook het recht op opvang beperken tot de twee eerste asielaanvragen.

De verzadiging van het opvangnetwerk voor asielzoekers stond op de agenda van de Ministerraad van 18 september. De regering heeft beslist om dit jaar nog 1.200 extra opvangplaatsen te creëren. Waar de nieuwe opvangplaatsen zullen komen is nog niet bekend, verschillende pistes worden momenteel onderzocht. Ook de ngo’s en de ocmw’s onderzoeken of ze extra opvangplaatsen kunnen creëren.

 

Om de opening van de nieuwe opvangplaatsen te financieren heeft de Ministerraad beslist om het budget van Fedasil voor 2009 te verhogen met 9,57 miljoen euro. Dit bedrag moet ook de kosten van de opvang in de hotels dekken.

 

Hotels

Omdat er geen plaats is in een gewone opvangstructuur worden elke dag meer dan 1.100 asielzoekers opgevangen in een twintigtal hotels. Fedasil stelt echter vast dat het hotelbeheer steeds moeilijker wordt door het toenemend aantal asielaanvragen en de problemen om nieuwe hotels te vinden. Bovendien streeft de regering ernaar om de opvang in de hotels snel te beëindigen.

 

Meervoudige asielaanvragen

De Ministerraad heeft ook een voorontwerp goedgekeurd van staatssecretaris Courard tot wijziging van de opvangwet. Concreet wil Philippe Courard het recht op opvang beperken tot de twee eerste asielaanvragen. Wie een derde asielaanvraag indient, heeft dan geen recht meer op opvang, enkel nog op medische begeleiding. Zo wil de staatssecretaris de asielzoekers aanpakken die misbruik maken van de asielprocedure om het recht op opvang te behouden.

 

Asielzoekers van wie de Dienst Vreemdelingenzaken de derde (of volgende) asielaanvraag nog wel doorstuurt naar het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen – omwille van grondige nieuwe elementen - behouden uiteraard het recht op opvang. Dit jaar zijn ongeveer 30% van de asielaanvragen meervoudige aanvragen.