Home

EVF: projectoproep

14/05/2009
De cel Europees Vluchtelingenfonds (EVF) van Fedasil lanceert een projectoproep met betrekking tot sociale tolkendiensten en het pilootproject rond hervestiging. De uiterste datum voor het indienen van de projecten is 25 mei 2009.

Deze oproep beantwoordt specifiek aan de prioriteiten die door België werden gedefinieerd in het jaarprogramma voor 2009:

- het leveren van gespecialiseerde tolkendiensten voor asielzoekers en vluchtelingen
- ondersteuning bieden in de onderzoeksfase voor het invoeren van een hervestigingsprogramma, door steun te bieden bij de operationalisering van het programma

 

De hervestiging of ‘resettlement’ van vluchtelingen kadert in een oproep van de Europese Unie aan de Lidstaten om vluchtelingen uit Irak permanent op te vangen en te integreren. De Belgische regering besliste in maart 2009 om 50 alleenstaande vrouwen en vrouwen met kinderen van Iraakse of Palestijnse herkomst die op de vlucht zijn in Syrië en Jordanië te hervestigen. Hun aankomst in België is gepland voor september 2009.

 

Projecten die in aanmerking komen voor een subsidie van het EVF, zijn, onder andere, projecten rond de begeleiding van personen in de volgende domeinen: opleiding, tewerkstelling, scholing, alfabetisering en aanleren van één van de drie landstalen, gespecialiseerde psychologische hulp, gezinshereniging, oriëntatie in de Belgische maatschappij.

 

De projecten worden geselecteerd door een comité van vertegenwoordigers van de bevoegde instanties. De geselecteerde projecten komen in aanmerking voor een cofinanciering van maximum 50% door het EVF.

 

Het Europees Vluchtelingenfonds werd opgericht door de Europese Unie en geeft Lidstaten de kans om projecten te ondersteunen die een meerwaarde bieden aan het goede verloop van de asielprocedures. Projecten die aandacht besteden aan de opvang van asielzoekers en de integratie van vluchtelingen vallen ook in die categorie.

 

Voor de projectindieners

- Meer informatie over de projecten en de voorwaarden om een projectvoorstel in te dienen, vindt men hier: http://www.fedasil.be/home/attachment/i/16943
- Het aanvraagformulier: http://www.fedasil.be/home/attachment/i/16946