Home

Evaluatie van de opvangwet

17/03/2009
Het eerste evaluatierapport van de opvangwet is voorgelegd aan het federale parlement. Begin maart kregen Fedasil en zijn partners het woord tijdens een hoorzitting in de Commissie Binnenlandse Zaken van de Senaat.  Ze formuleerden er hun opmerkingen over de toepassing van de wet op het terrein.

De opvangwet (wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en andere categorieën van vreemdelingen) voorzag een evaluatie, één jaar na zijn inwerkingtreding. Fedasil maakte een eerste evaluatie in juni 2008. In februari werd het rapport (na een nieuwe update) door minister Arena voorgesteld in het federale parlement.

 

De opvangwet wil eerst en vooral aan asielzoekers een levensstandaard bieden overeenkomstig de menselijke waardigheid. De wet bracht twee belangrijke veranderingen met zich mee: asielzoekers ontvangen materiële hulp tijdens de hele duur van hun procedure en een opvangmodel in twee stappen werd ingevoerd. Dit betekent dat asielzoekers eerst verblijven in een opvangcentrum, nadien kunnen ze een overplaatsing vragen naar een privé-woning.  De opvangwet trad in werking in mei 2007, gelijktijdig met de hervorming van de asielprocedure.

 

Een wet die moeilijk is om uit te voeren

Begin maart werden Fedasil en zijn partners uitgenodigd door de Senaat om hun bevindingen over de toepassing van deze wet toe te lichten.

 

Uit de verschillende interventies blijkt dat iedereen het erover eens is dat de opvangwet noodzakelijk is én ambitieus, maar dat het vaak niet eenvoudig is om haar uit te voeren. Daarbij werd vaak verwezen naar het grote aantal nog ontbrekende Koninklijke en Ministeriële Besluiten die vereist zijn om de wet te kunnen toepassen (voorbeeld over het huishoudelijk reglement, overgang naar financiële steun, vrijwillige terugkeer, sancties en code 207).

 

Tijdens de hoorzitting verwees Isabelle Küntziger ook naar het gebrek aan opvangplaatsen. "De aanhoudende overbezetting van het opvangnetwerk van de laatste maanden geeft natuurlijk een vertekend beeld van de opvang sinds de wet in werking is getreden en heeft in zekere zin deze evaluatieoefening ook ondermijnd".

 

Isabelle Küntziger herinnerde er ook aan dat een kwaliteitsvolle begeleiding en de evaluatie van de individuele behoeften van de asielzoekers deel uitmaken van de ambities van de wet, evenals het bevorderen van de zelfstandigheid van de asielzoekers. "Daarom staat het opvangmodel in twee stappen centraal in de opvangwet en moet dit zo kunnen blijven."

 

Wilt u hierover meer weten

- Het evaluatierapport van de Opvangwet  
- De Opvangwet