Home

Europees Terugkeerfonds: Projectoproep 2008 - 2009

19/05/2009
In samenwerking met de Dienst Vreemdelingenzaken, verantwoordelijke autoriteit voor het Europees Terugkeerfonds, lanceert Fedasil een eerste projectoproep voor het luik vrijwillige terugkeer van dit fonds. Projectvoorstellen moeten ten laatste op 15 juni 2009 binnen zijn.

Het Europees Terugkeerfonds (ETF) is opgericht door de Europese Unie voor de periode 2008 – 2013. Doelstelling van het fonds is het ondersteunen van de verschillende lidstaten in het uitbouwen van een beleid inzake terugkeer. Het fonds richt zich zowel op de gedwongen als de vrijwillige terugkeer van asielzoekers, uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale migranten.

 

 

Voor deze projectoproep is er in totaal een som van 2.845.506 EUR beschikbaar. Er zijn drie centrale prioriteiten gedefinieerd:

- Informatie over de programma’s voor vrijwillige terugkeer

- Het verbeteren van de pre-departure counseling (voorbereiding van een terugkeer)

- Het versterken van het reïntegratieprogramma.

Er kunnen projecten worden ingediend die lopen tot 31 december 2010.

 

Behoudens uitzonderingen ondersteunt het ETF projecten ten belope van maximum 50% van de totale kost van de actie.

Voorstellen kunnen ingediend worden ter attentie van de Cel Vrijwillige Terugkeer van Fedasil, en dit tot uiterlijk 15 juni 2009 (reintegration@fedasil.be). Voorstellen moeten worden ingediend aan de hand van een standaard formulier, dat U hier kan downloaden.

 

De selectie van de projecten zal plaatsvinden in de loop van de maand juni. Na advies van de Inspectie van Financiën zullen de conventies voor de gekozen projecten opgemaakt worden.

 

In bijlage "Projectoproep 2008-2009" vindt u de volledige tekst van de projectoproep.

 

Voor meer informatie kunt u zich richten tot de Cel Vrijwillige Terugkeer van Fedasil. Op 28 mai 2009 organiseert Fedasil een infosessie over het ETF en deze projectoproep