Home

Een opvangplaats voor elke asielzoeker

24/12/2008
Het jaar 2008 werd gekenmerkt door de verzadiging van het opvangnetwerk. Verschillende maatregelen werden genomen om een maximum aantal personen op te vangen. Voor het overige verhuist de dienst Dispatching van Fedasil op 30 december.

Sinds zomer 2008 nam Fedasil verschillende maatregelen om een oplossing te zoeken voor het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers.

 

Eén van de maatregelen die we willen benadrukken is de bijkomende opvangplaatsen die gecreëerd werden in de federale opvangcentra. De centra plaatsten hiervoor extra bedden in de gemeenschappelijke ruimtes en in nieuwe prefab gebouwen. Ze moesten hierbij rekening houden met de beperkte menselijke, logistieke en budgettaire middelen.Vandaag hebben de meeste centra een bezetting van meer dan 100%.

 

Een andere belangrijke maatregel was de toekenning van een bijkomend budget door Minister Marie Arena, waarmee bijkomende noodopvangplaatsen konden gecreëerd worden in het Klein Kasteeltje. Dankzij deze actie, een samenwerking met CASU (Centrum voor Dringende Sociale Actie) in Brussel en het OCMW van Molenbeek, kan Fedasil een tijdelijke opvangplaats bieden aan nieuwe asielzoekers die niet onmiddellijk ergens anders terecht kunnen.

 

Hiernaast ondernamen Fedasil en zijn partners ook andere acties, bijvoorbeeld het vertrek van personen met een verblijfsvergunning (erkende vluchtelingen, geregulariseerden…) bespoedigen of het beëindigen van het recht op materiële hulp voor bepaalde categorieën van bewoners. Deze acties waren niet tevergeefs, sinds 27 oktober heeft de dienst Dispatching geen enkele asielzoeker de straat moeten op sturen.

 

De Dispatching verhuist
Opgelet! De dienst Dispatching, verantwoordelijk voor de toewijzingen van asielzoekers, verhuist op 30 december 2008 naar de WTC II-toren (vlakbij het Noordstation in Brussel).

Dit is het nieuwe adres:

 

Dispatching Fedasil
Antwerpsesteenweg, 59B, eerste verdieping
1000 Brussel
Tel: 02 793 82 40

 

Door de verhuis en het verlof tijdens de eindejaarsperiode zal de Dispatching gesloten zijn van 25 tot en met 29 december en van 1 tot en met 4 januari. De toewijzingen zullen dus gebeuren op 30 en 31 december en vanaf maandag 5 januari 2009.