Home

25 jaar vrijwillige terugkeer in België

06/10/2009
Sinds 1984 keerden meer dan 40.000 migranten terug naar hun herkomstland via het Reab-programma (Return and Emigration of Asylum Seekers ex-Belgium). Oorspronkelijk was het programma enkel bedoeld voor (ex-)asielzoekers, sinds 2002 werd het uitgebreid naar niet-asielzoekers.

Vrijwillige terugkeer is een van de voornaamste opdrachten van Fedasil. In 1984 tekende België een conventie met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die de logistieke organisatie op zich neemt.

 

Dankzij het Reab-programma kunnen vreemdelingen, waaronder ook asielzoekers, op vrijwillige basis terugkeren naar hun herkomstland. Het Reab-programma bestaat uit een vliegreis naar de uiteindelijke bestemming, een herinstallatiepremie van 250 euro per volwassene (125 euro per kind), een beperkte tussenkomst in de kosten van de bagage en onthaal op de luchthavens van vertrek, transit en aankomst.

 

Op 1 oktober organiseerde IOM, naar aanleiding van de 25e verjaardag van Reab, een namiddag rond vrijwillige terugkeer. Vandaag telt het Reab-partnernetwerk in België meer dan zestig leden. Dat zorgt voor een veel uitgebreidere geografische dekking en een betere toegankelijkheid voor de migrant.

 

In 2008 deden 2.669 personen een beroep op het Reab-programma. Meer dan duizend onder hen maakten ook gebruik van het Reïntegratieprogramma. Met dit fonds, opgestart in 2006, kunnen reïntegratieprojecten op maat worden uitgetekend. Dat zijn kleinschalige, individuele projecten die mensen moeten helpen om in hun herkomstland de draad weer op te pikken.

 

Website
IOM stelde ook hun vernieuwde website voor, met voortaan specifieke informatie per doelgroep: de Reab-partners, de migrant en het grote publiek.
http://avrr.belgium.iom.int/en/home.html