Home

Met het oog op een betere toekomst

30/05/2022
Het opvangcentrum van Lommel vangt een groep niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) op.

Mensen vluchten uit eigen land om elders een nieuw leven op te bouwen. Helaas komen er ook heel wat jongeren zonder ouders toe in België. Het opvangcentrum van Lommel vangt een groep niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) op.

Fedasil en zijn partners beschikken momenteel over 3000 specifieke plaatsen voor NBMV, verspreid over het hele land. In het centrum van Lommel verblijven op dit moment een 30-tal minderjarigen zonder ouders. Zij volgen een ander traject dan de volwassen bewoners of kinderen in gezinsverband.

Kwetsbare doelgroep

Aangezien de niet-begeleide minderjarigen erg kwetsbaar zijn, verblijven ze in een afzonderlijke leefgroep, met een eigen team van begeleiders en opvoeders. Iedere jongere krijgt een maatschappelijk werker toegewezen en kan rekenen op de steun van een voogd. Het doel is om de jongeren op een progressieve manier voor te bereiden op een zelfstandig leven.

Begeleiding en activiteiten

Net als alle minderjarigen in België gaan de jongeren naar school. De opvoeders en begeleiders ondersteunen hen in hun schoolloopbaan en zetten in op maatschappelijke oriëntatie. Om de vrije tijd van de minderjarigen zinvol in te vullen, voorziet het team heel wat activiteiten. De jongeren kunnen deelnemen aan sportactiviteiten, wandelingen, creatieve ateliers, workshops, filmavonden… Voor ieder wat wils! Tijdens de krokus- en paasvakantie amuseerden de jongeren zich duidelijk met het drukke activiteitenprogramma.

Het belang van elk kind staat centraal. Daarom is er een specifieke focus op de individuele noden van de jongeren. Op die manier proberen de begeleiders, opvoeders en de rest van team Fedasil Lommel de niet-begeleide minderjarige vreemdelingen te begeleiden naar een positieve toekomst.