Home

Opvang in de kazerne van Berlaar

08/08/2022
Fedasil en de opvangpartners openen nieuwe plaatsen, die noodzakelijk zijn omdat het opvangnetwerk verzadigd is.

Vanaf maandag 8 augustus worden er asielzoekers opgevangen op de site van de legerkazerne in Berlaar (provincie Antwerpen), die ter beschikking wordt gesteld door Defensie. Rode Kruis-Vlaanderen staat in voor het beheer van het centrum. Op de site worden 750 plaatsen geleidelijk aan ter beschikking gesteld van personen die een verzoek om internationale bescherming hebben geregistreerd in het aanmeldcentrum (Klein Kasteeltje in Brussel). Twee loodsen werden intussen ingericht met meubilair, een keuken, refter en een ontspanningsruimte. Vandaag brengt een bus de eerste 20 bewoners naar het centrum. Later deze week volgen er nog twee bussen. De eerste bewoners zullen vooral alleenstaande mannen zijn.

“Bij Rode Kruis-Vlaanderen zijn we tevreden dat we vandaag, amper één maand nadat we de opdracht kregen, dit noodopvangcentrum kunnen openen. Het is onze plicht als humanitaire organisatie om ons steentje bij te dragen in deze opvangcrisis. Het gaat dan wel om een tijdelijke oplossing in moeilijke omstandigheden, maar we gaan er alles aan doen om deze mensen een zo goed mogelijke opvang te bieden, in afwachting van een meer permanente oplossing." Els Claes, Manager Opvang Asielzoekers bij Rode Kruis-Vlaanderen.

De opening van het opvangcentrum in Berlaar maakt deel uit van de maatregelen die de ministerraad op 6 juli nam om de druk op het opvangnetwerk te verminderen: de verhoging van de capaciteit, het verlagen van de instroom en het versnellen van de uitstroom uit de opvang.

Opvang door Samusocial in Anderlecht

Tegelijkertijd boden Fedasil en partner Samusocial afgelopen weekend een oplossing voor een aantal mensen die aan het Klein Kasteeltje kampeerden. Zaterdag werden 89 personen tijdelijk ondergebracht in het Poincaré-gebouw van Samusocial in Anderlecht. Ze zullen er gedurende een korte periode verblijven, tot er voldoende plaatsen vrijkomen in een regulier opvangcentrum.

Fedasil kampt al maanden met een groot tekort aan opvangplaatsen en is daardoor gedwongen keuzes te maken: voorrang wordt gegeven aan gezinnen, niet-begeleide minderjarigen en kwetsbare personen. Daardoor kampeerden tientallen alleenstaande mannen aan het Klein Kasteeltje. Hierdoor ontstond een humanitair moeilijke situatie, ondanks de steun van ngo’s ter plaatse.

Het opvangnetwerk van Fedasil telt momenteel meer dan 31.000 opvangplaatsen, verdeeld over bijna 90 collectieve centra (federaal, Rode Kruis, privé...) en individuele opvangplaatsen die door OCMW's en verenigingen worden beheerd. Fedasil is voortdurend op zoek naar nieuwe plaatsen om de opvang te garanderen van mensen die in ons land om bescherming komen vragen.