Home

Naar school!

19/09/2019
De zomermaanden liggen ondertussen bijna achter ons. Maandag 2 september betekende ook voor de kinderen van het opvangcentrum de eerste schooldag!

In het opvangcentrum van Deurne verblijven heel wat kinderen. Net zoals kinderen uit België, zijn minderjarige asielzoekers leerplichtig. Op maandag 2 september vertrokken 43 kinderen - 14 kleuters,  23 lagere en 4 middelbare scholieren – een tikkeltje nerveus naar hun gloednieuwe school. Voor de meesten is het de eerste keer dat ze in België naar school gaan.

De kinderen gaan naar 12 verschillende scholen in Deurne en Borgerhout, allemaal in de nabije omgeving van het opvangcentrum. Om voor alle kinderen een gepaste klas te vinden werkt het opvangcentrum samen met ATLAS, het agentschap voor integratie en inburgering in Antwerpen. Kinderen onder de 12 jaar gaan naar een gewone basisschool, de +12-jarigen gaan eerst naar een OKAN-klas. Dit is een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers. Zodra hun niveau van het Nederlands hoog genoeg is, stromen ze door naar het reguliere middelbare onderwijs.  

Eerste lessen Nederlands
De meeste kinderen zijn pas sinds deze zomer in België. Voor hen is het de eerste keer dat ze naar een Belgische school gaan. De kinderen komen uit heel diverse landen: Syrië, Afghanistan, Soedan, Oekraïne, Albanië, Myanmar…. Zijn zullen vanaf nu Nederlands leren. Enkele kinderen gingen in de zomervakantie als ‘voorproefje’ op zomerklassen in Antwerpen. Hier leerden ze hun eerste woordjes Nederlands.

Volwassenonderwijs 
Ook voor de volwassen bewoners is de zomervakantie achter de rug. Zij startten op 2 september met hun eerste lessen Nederlands in het volwassenonderwijs bij CVO en Open School. Dit maakt deel uit van het inburgeringstraject van nieuwkomers.