Home

Meer dan 30.000 opvangplaatsen

21/01/2022
Het opvangnetwerk van Fedasil overschrijdt de symbolische kaap van 30.000 opvangplaatsen. De afgelopen drie maanden werden er 2.904 plaatsen gecreëerd.

Om alle personen die asiel bescherming aanvragen in ons land een plaats te kunnen bieden, heeft Fedasil snel zijn opvangcapaciteit verhoogd en zal het Agentschap dat ook blijven doen.

Deze week overschreed het opvangnetwerk van Fedasil en zijn partners de drempel van 30.000 plaatsen. Deze plaatsen zijn verdeeld over meer dan 80 collectieve centra, maar ook over individuele woningen van de OCMW’s en andere organisaties.

2.904 plaatsen in drie maanden

De collectieve centra die recent werden geopend bevinden zich in Geel, Glons, Lommel, Lombardsijde, Molenbeek, Marcinelle, Evere, Brussel, Ieper en Nonceveux. Sinds 1 november 2021 werden er op deze manier 2.904 nieuwe plaatsen beschikbaar.

Voor Fedasil en zijn partners blijft de zoektocht naar en opening van nieuwe opvangcentra een groot en belangrijk werk, zowel voor de operationele en technische diensten als voor de personeelsdienst, terwijl de nood hoog is.

Deze nieuwe centra zijn echter niet voldoende om alle kandidaat-vluchtelingen die zich de komende weken aan ons aanmeldcentrum (het Klein Kasteeltje in Brussel) aanbieden een plaats te geven. Fedasil blijft daarom op zoek naar nieuwe sites en er zijn openingen gepland de komende maanden. Plaatsen creëren is echter slechts een deel van de oplossing: ook de uitstroom moet volgen.

Een netwerk onder druk

Fedasil wordt de laatste maanden geconfronteerd met een hoge druk op het opvangnetwerk. De afgelopen maanden had dat als gevolg dat personen zich aanboden aan het aanmeldcentrum in Brussel (het Klein Kasteeltje) maar geen opvangplaats toegewezen kregen. De situatie is verbeterd sinds het begin van dit jaar en iedereen kon opgevangen worden dankzij de recente openingen van centra.

De druk op het opvangnetwerk van Fedasil is te verklaren door de stijging van het aantal asielaanvragen in België (met name uit Afghanistan) en de verlenging van de verblijfsduur in de centra. Fedasil verloor ook een deel van zijn opvangcapaciteit door de overstromingen die Wallonië in juli 2021 troffen (zo’n 500 plaatsen blijven onbeschikbaar). Daarnaast moeten de centra nog steeds een deel van hun capaciteit vrijhouden voor isolatieplaatsen voor eventuele covidbesmettingen.