Home

Bijna 1000 nieuwe opvangplaatsen

14/12/2021
Fedasil opvang
Fedasil verhoogt de capaciteit van het opvangnetwerk voor asielzoekers, onder andere in Molenbeek en Marcinelle.

Reeds gedurende enkele maanden wordt Fedasil geconfronteerd met een hoge druk op het opvangnetwerk. Door een gebrek aan plaatsen blijven sommige personen die zich aanmelden bij ons aanmeldcentrum in Brussel (het Klein Kasteeltje) op straat staan, zonder enige opvang.

Om iedereen op te kunnen vangen die bescherming aanvraagt in ons land, moet Fedasil snel haar opvangcapaciteit uitbreiden.

De laatste weken heeft Fedasil, samen met de partners, verschillende centra geopend of de capaciteit van bestaande centra uitgebreid: tussen 1 november en 13 december 2021 werden zo 941 plaatsen bij gecreëerd.

De opvangcentra die onlangs geopend werden zijn Geel (Fedasil), Glons (Fedasil), Lommel (Fedasil), Lombardsijde (Fedasil) en Molenbeek (Samusocial). Het opvangcentrum van Marcinelle, beheerd door de firma MyAssist, heeft ook tijdelijk de deuren weer geopend op dinsdag 14 december en zal 250 personen kunnen opvangen.

Het opvangnetwerk telt voortaan 28.700 opvangplaatsen, verspreid over meer dan 80 collectieve centra en individuele woningen georganiseerd door OCMW's en verenigingen.

Deze nieuwe centra zijn echter niet voldoende op alle kandidaat-vluchtelingen op te vangen. Fedasil blijft nieuwe sites zoeken, ook al zijn er nog andere openingen van centra gepland deze maand, zoals in Evere eind december (Croix-Rouge). 

Om een snelle en duurzame oplossing te vinden voor de verzadiging van het opvangnetwerk, pleit Fedasl voor een globale aanpak. Alleen plaatsen creëren volstaan niet en Fedasil ijvert voor acties op verschillende terreinen, met name de behandeltermijn van de asielaanvragen, de uitstroom uit de opvang, de leeftijdstesten bij minderjarigen, opvang door de Gemeenschappen, noodopvang of samenwerking met de lokale besturen.

De druk op het opvangnetwerk van Fedasil valt te verklaren door de stijging van het aantal asielaanvragen in België en de langere verblijfsduur in de centra. Daarnaast moeten de opvangcentra ook nog steeds een deel van hun plaatsen reserveren als isolatieplaatsen voor mogelijke Covidbesmettingen.

Aanwervingen

De aanwerving van personeel voor de centra blijft een groot obstakel voor de snelle opstart van de nieuwe opvangplaatsen. Fedasil heeft daarom een aanwervingscampagne gelanceerd via de sociale media. Onze jobaanbiedingen staan op www.fedasil.be maar ook op www.werkenbijasielenmigratie.be.