Internationale vrouwendag
De #metoo-beweging toonde wereldwijd aan dat het versterken van de positie en het zelfbeeld van vrouwen in het Westen nog steeds aan de orde is. Deze nood aan 'empowerment' geldt ook voor vrouwelijke asielzoekers.
Ongeveer één derde van de asielaanvragen in België zijn van vrouwen. Vrouwen in opvangcentra zijn dikwijls afkomstig uit landen waar vrouwen niet dezelfde kansen krijgen als mannen. Zij hebben nooit geleerd om als vrouw hun noden uit te drukken, om zichzelf voorop te stellen, hun eigen keuzes te maken en hun grenzen aan te geven. Naast de gebruikelijke redenen als oorlog en bedreiging, vraagt een steeds groter aantal vrouwen ook asiel aan om specifieke gendergebonden redenen.
Veerkracht
Ondanks het soms lagere zelfbeeld bij onze bewoonsters, merken we dat deze vrouwen een enorme veerkracht hebben. Ze willen niet bij de pakken blijven zitten en willen alle nieuwe kansen voor een betere toekomst met beide handen aangrijpen.
Vanuit het opvangcentrum willen wij hen hierbij helpen. Dit realiseren wij door zoveel als mogelijk hun nood aan veiligheid en privacy in te vullen. In 2018 willen we (nog) meer inzetten op het versterken of 'empoweren' van onze vrouwen door groepsgesprekken en meer 'vrouwvriendelijke' activiteiten te organiseren. Op die manier hopen we de vrouwen meer zelfvertrouwen te geven en meer vanuit hun 'ik-perspectief' te laten denken. Wilt u hierbij helpen? We zijn voor ons project op zoek naar vrouwelijke buddy's om enkele vrouwen individueel te begeleiden.