Home

Fedasil viert internationale vrouwendag

08/03/2019
Fedasil en zijn partners vangen momenteel 6.506 vrouwen op in het netwerk. In veel opvangcentra worden er activiteiten georganiseerd.

Op woensdag 8 maart is het internationale vrouwendag. Over heel de wereld staan de vrouwen vandaag centraal. Ook bij Fedasil wordt er vandaag aandacht aan besteed.

Momenteel verblijven er in het opvangnetwerk van Fedasil 6.506 vrouwen en meisjes (34% van de totale populatie). Onder hen tellen we 1.264 alleenstaande vrouwen en 97 niet-begeleide minderjarige meisjes.

Vrouwen op de vlucht vormen nog steeds een extra kwetsbare groep. Vaak worden zij het slachtoffer van seksueel en gendergerelateerd geweld, met een verhoogd risico op ernstige en langdurige gevolgen op het vlak van gezondheid, en psychosociaal welzijn. Via verschillende projecten komt Fedasil tegemoet aan de specifieke behoeften en kwetsbaarheden van deze vrouwen in het netwerk.

Initiatieven op 8 maart

De internationale vrouwendag is ook een gelegenheid om een positieve boodschap te brengen en de vrouwelijke asielzoekers in de bloemetjes te zetten. Hieronder een aantal lokale initiatieven in onze opvangcentra:

  • Klein Kasteeltje (Brussel): ’s Ochtends worden de vrouwen getrakteerd op een ontbijt voor en door andere vrouwen uit het Klein Kasteeltje. In de namiddag geeft de asbl Al Amana een workshop.
  • In Charleroi vindt er de jaarlijkse activiteit plaats samen met de partner ‘Secteur 42’ gevolgd door een concert. Er wordt onder andere aandacht gegeven aan aidspreventie en gendergerelateerd geweld.
  • Poelkapelle voorziet een standje op de Lokaalmarkt in Roeselare. Meer info hier.
  • In Kapellen is het intussen een traditie: vrijwilligers koken voor de vrouwelijke bewoners uit het centrum: in een versierde eetzaal worden de vrouwen feestelijk verwelkomd en kan iedereen aan het buffet aanschuiven. Tijdens de maaltijd is er animatie voorzien.
  • Sint-Truiden organiseert een schrijfactie: de vrouwen van het centrum schrijven een brief naar de mannen.
  • Een namiddag « onder vrouwen » wordt georganiseerd in het centrum van Florennes (welness en artistieke activiteiten) en wordt gevolgd door een film met debat in de avond.
  • In Louvain-la-Neuve deed Jodoigne afgelopen 5 maart mee aan ‘Kot Carrefour’ waar een kookworkshop plaatsvond en een film rond Arabische vrouwen in de wereld.
  • Rixensart nodigt zijn buren uit op zondag 10 maart voor enkele ontspannen momenten (initiatie in Qi Gong, henna en gezichtsverzorging), ook worden er enkele sensibilisering workshops georganiseerd.
  • Ook in Zaventem kunnen de vrouwen samenkomen voor een lekkere hap, spel, zang en dans.

Onder andere in Broechem, Bovigny, Sugny en Pondrôme komen vrouwelijke asielzoekers, vrijwilligers en collega’s samen om te eten, te praten of een leuke en ontspannende activiteit te doen.