Home

Dank aan onze vrijwilligers!

05/12/2021
Dagelijks zijn vele vrijwilligers actief in de verschillende opvangcentra van Fedasil. Zij bieden onmisbare steun bij animatie, taallessen en tal van andere activiteiten.

Op zondag 5 december - internationale dag van de vrijwilliger – zetten wij graag enkele van hen in de spotlights. Hoe kwamen ze bij Fedasil terecht? Wat motiveert hen? Waar halen ze plezier uit?

Nena: “Het geeft me een andere kijk op de wereld”

“Ik ben Nena, ik ben 20 jaar oud en ik ben sinds oktober 2021 actief als vrijwilliger in het opvangcentrum van Arendonk. Elke maandag geef ik 2 uurtjes Nederlandse les aan de volwassenen. Verder help ik op woensdagnamiddag een handje met de kinderanimatie: sportactiviteiten, knutselactiviteiten, een uitstapje. Op mijn eerste dag gingen we zwemmen in Sunparks. Dat was een fantastische dag!

Ik kwam hier in het opvangcentrum terecht via een kennis die hier eerder vrijwilligerswerk deed. Zij gaf mij de contactgegevens en diezelfde dag heb ik met fonkelende ogen een mailtje gestuurd voor meer info. Gelukkig mocht ik snel langskomen en werden me verschillende opties aangeboden. Ik moest er niet lang over nadenken

Het moeilijkst vind ik het inschatten van het niveau. Wanneer ik Nederlandse les geef, wil ik dit voor iedereen interessant maken. De ene staat al verder dan de andere. Gelukkig helpen de bewoners elkaar, zo mooi om te zien! En gelukkig kan ik zelf ook inspiratie halen bij de andere vrijwilligers die les geven.

De mooiste momenten vind ik de ‘aha-momenten’ bij de volwassenen in de Nederlandse les. Op dat moment besef ik dat ik echt iets nuttig heb gezegd en ze weer een stapje vooruit zetten. Ik weet nog dat ik op 18 oktober, mijn allereerste lesdag, de hele weg met een glimlach tot achter mijn oren naar huis ben gefietst. Ook wanneer ik een tekening krijg van een kind, maakt dat mijn hartje warm.

Maar eerlijk, het allermooiste aan vrijwilligerswerk is zonder twijfel de dankbaarheid die je krijgt van jong en oud. Dat gevoel van voldoening zou ik voor geen geld van de wereld willen missen!

Vrijwilligerswerk in het opvangcentrum geeft je een kijk op een andere wereld. Een wereld met wat meer ellende en zorgen. Als vrijwilliger kan je hen die zorgen even doen vergeten, maar omgekeerd werkt het ook. De positiviteit, waardering en kracht van de mensen daar doen mij ook zoveel deugd!  Bovendien besef je zelf hoe dankbaar we moeten zijn voor alles wat we hebben.

Ik ben nog maar net actief binnen het opvangcentrum en ben ervan overtuigd dat er nog heel veel mooie momenten te wachten staan!”

 

Omid: “Ik heb geen seconde getwijfeld”

“Ik ben Omid, ik ben 23  jaar oud en ga binnenkort als vrijwilliger aan de slag in het opvangcentrum van Koksijde, waar ik zelf nog verbleef toen ik pas in België was.

Ik ga er aan de slag met de groep niet-begeleide minderjarigen. Als ze van school thuiskomen, zal ik er zijn om hen te helpen bij toetsen en huistaken. Binnenkort zal ik ook mijn schouders zetten onder het fietsatelier. Ik heb 1 jaar gewerkt bij een fietsherstelpunt, die ervaring kan ik nu gebruiken om bewoners van het centrum makkelijke trucjes te leren om fietsen te herstellen.

In 2016 verbleef ik zelf als niet-begeleide minderjarige in het centrum van Koksijde. Toen zag ik dat er enthousiaste vrijwilligers waren die naar het centrum kwamen om allerlei leuke activiteiten met de bewoners te doen. Kort na mijn vertrek in Koksijde kreeg ik een positieve beslissing in mijn asielprocedure, dus mocht ik in België blijven. Toen ik zag dat het centrum in Koksijde terug de deuren opende, heb ik geen seconde getwijfeld om me nu zelf op te geven als vrijwilliger.

Ik heb het zelf moeilijk gehad toen ik nog maar pas in België was. Ik kende de taal nog niet en begreep de mensen hier niet goed. Daarom wil ik nu naar hier terugkomen om de nieuwe bewoners daarbij te helpen. Ik kijk er naar uit!”

 

Ontdek meer profielen van onze vrijwilligers:

Ook interesse om vrijwilligerswerk te doen? Contacteer een opvangcentrum in jouw regio