Home

Gedeeltelijke ontruiming van het centrum van Molenbeek

17/05/2023
Fedasil Molenbeek
De burgemeester van Molenbeek beval de ontruiming van ons opvangcentrum. Fedasil weigert zijn medewerking.

In de ochtend van 17 mei kwamen medewerkers van de gemeente en de lokale politie zegels aanbrengen op kamerdeuren op de 5e en 6e verdieping van ons opvangcentrum in de Sebrechtslaan in Molenbeek. Dat had als gevolg dat verschillende bewoners van het opvangcentrum niet meer in hun kamer konden.

De burgemeester, Catherine Moureaux, kondigde aan dat ze geleidelijk wou overgaan tot de volledige ontruiming van het opvangcentrum.

Onmogelijk om mee te werken

Zowel Fedasil als staatssecretaris Nicole de Moor kondigden aan dat ze niet kunnen meewerken. De verzadiging van het opvangnetwerk, het tekort aan plaatsen en de 3 000 asielzoekers die nog op een opvangplaats wachten, maken het onmogelijk om mee te werken.

Fedasil betreurt deze unilaterale beslissing van de burgemeester. De bewoners worden gegijzeld voor een situatie waar ze niets mee te maken hebben! Het is de eerste keer dat het Agentschap wordt geconfronteerd met dit soort situatie en dit is onacceptabel!

Fedasil tracht alle juridische manieren die het ter beschikking heeft aan te wenden om de verzegeling van de deuren op te heffen en terug te kunnen overgaan tot de normale functionering van het opvangcentrum. We zoeken een oplossing zodat de mensen niet op straat belanden – het gaat om alleenstaande mannen en vrouwen, maar ook om families met kinderen.

Fedasil hoopt snel de constructieve dialoog met de lokale autoriteiten te kunnen hervatten en tot een acceptabele oplossing te komen voor iedereen.

Er wordt een communicatie voorzien voor de 438 bewoners van het centrum.

Het opvangcentrum van Fedasil in Molenbeek bevindt zich in het voormalige rusthuis ‘Home Sebrechts’. Het opende in urgentie zijn deuren in maart 2022 en ving toen eerst Oekraïense vluchtelingen op, nadien werd het vrij vlug een regulier opvangcentrum voor asielzoekers. Het beschikt over 440 plaatsen.