Home

Internationale vrouwendag: in gesprek met collega Maha Al-Dulaimi

08/03/2024
8 maart is het internationale vrouwendag. Vandaag staan vrouwen over de hele wereld centraal en vieren we de successen van vrouwen, creëren we bewustzijn en strijden we voor gelijkwaardigheid. Daarom gingen we in gesprek met Maha, een krachtige medewerkster bij Fedasil Arendonk.

Wie is Maha Al-Dulaimi?
Ik ben een Irakese mama, een sterke vrouw. Ik ben sociaal begeleidster in het opvangcentrum van Arendonk. Ik ben zelf als asielzoeker naar België gekomen. In 2019 ben ik erkend als vluchteling. Sinds vorige week ben ik officieel Belgische!

Wat doe jij op 8 maart?
Ik heb een vrije dag. Ik ga koken, spelen met mijn kids en ik heb een paar afspraken.

Hoe is het om als vrouw in een opvangcentrum te werken?
Het is wel een ‘challenge’. In de eerste plaats voor mezelf omdat ik ervaringsdeskundige ben. En in de 2e plaats om los te laten dat ik geen asielzoeker meer ben. Ik vind het belangrijk dat ik kan laten zien dat ik als vrouw ook een rol kan spelen in de maatschappij.

Hoe is de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in jouw geboorteland? Hoe ervaar je dit in België?
Oei… een goede vrouw in Irak zit thuis aan de haard en staat ten dienste van haar man en haar kinderen. Dit wordt van kinds af meegegeven in de opvoeding. Je bent geen goede vrouw als je met andere dingen bezig bent. Dat vind ik helemaal niet eerlijk. De vrouwen daar kunnen zoveel, maar zijn beperkt en weten het zelf niet.
De 1e dag dat ik in België was, heb ik gevraagd of ik buschauffeur kon worden en het antwoord was ‘ja’. Dat verbaasde mij. Ik heb hier de kans gekregen om te studeren, te werken, naar de fitness te gaan en toch een goeie mama te zijn.

Ben je ooit in een situatie gekomen waarin je merkte dat vrouwen minder kansen kregen?
In Irak kan je dat elke dag tegenkomen. Hier in België heb ik dat nog niet meegemaakt en ik hoop dat dat ook niet zal gebeuren.

Op welke sterke kant van jezelf ben je trots?
Op heel veel dingen: ik ken mezelf beter. Ik weet dat wat ik doe goed is voor mezelf en mijn kinderen. Ik voelde me vroeger altijd schuldig, dat wat ik deed, niet genoeg zou zijn, maar dat heb ik niet meer. Ik weet heel goed wat ik wil. Ik heb van mezelf leren houden en kan die liefde ook doorgeven aan mijn kinderen.

Welke krachtige vrouw bewonder je en waarom?
Nawal El Saadawi. Zij komt uit een strenge familie in het Midden-Oosten. Zij schrijft altijd haar gedachten neer en komt op voor de gelijkheid van de vrouwen. Haar gedachten over religie, cultuur, maatschappij… zij durft haar mening hierover geven.

Welke tip die voor jou belangrijk was, zou je willen meegeven aan elke vrouw?
Hou van jezelf en laat het niet afhangen van je man/anderen. Vergeet geen doelen te stellen voor jezelf!

Hoe ziet jouw ideale wereld voor een vrouw eruit?
Ik hoop dat er mildere regels zijn voor vrouwen in het Midden-Oosten. Ik hoop dat vrouwen evenveel kansen krijgen als mannen. Ik zou het geweldig vinden als er meer vrouwelijke buschauffeurs of bouwvakkers zouden zijn, zeker onder de mensen van een andere origine. En dat ze niet enkel kunnen gaan poetsen.  

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Dan werk ik nog altijd tussen de mensen die bij Fedasil verblijven, spreek ik perfect Nederlands en heb ik vele reizen gemaakt.

Welke inspirerende quote wil jij meegeven aan alle vrouwen?
Zeg niet: ‘Wie geeft mij toestemming?’, maar vraag: ‘Wie houdt mij tegen?’