Home

Eerste vluchtelingen in Alveringem

12/09/2023
Fedasil Alveringem
Vandaag verwelkomde het opvangcentrum in Alveringem zijn eerste bewoners.

Het opvangcentrum van Fedasil in Alveringem richt zich uitsluitend op de opvang en begeleiding van hervestigde vluchtelingen: een unicum in de geschiedenis van Fedasil. Vandaag kwamen de allereerste bewoners aan: Syrische gezinnen die hervestigd werden vanuit Libanon.

Meer autonomie

De voorbije jaren stond het Belgische hervestigingsprogramma voor grote uitdagingen: het reguliere opvangnetwerk van Fedasil kampt met een tekort aan plaatsen, waardoor ook de transfer van vluchtelingen die geselecteerd waren voor hervestiging noodgedwongen werd uitgesteld.

De opening van het unieke opvangcentrum in Alveringem biedt het hervestigingsprogramma terug meer ademruimte en autonomie: een garantie op - zo’n 115 - structurele hervestigingsplaatsen.

Wat is hervestiging en wat doet België?

Hervestiging biedt kwetsbare vluchtelingen een legale en veilige migratieroute. Het internationale programma omvat de selectie en transfer van vluchtelingen vanuit een land waar zij bescherming hebben gezocht naar een derde land, dat aanvaardt om hen op te vangen als vluchteling.

Sinds 2013 heeft België een structureel programma, waarbij de overheid zich er elk jaar toe verbindt een bepaald aantal vluchtelingen te hervestigen. Intussen heeft ons land al meer dan 4500 vluchtelingen hervestigd.

Meer weten? Volg dan zeker de lokale webpagina en de Facebookpagina.