Accueil

Rondetafel over vrijwillige terugkeer

03/07/2008
België oefent een pioniersrol uit op het vlak van vrijwillige terugkeer. Sinds 1984 wordt er een hulpprogramma voorgesteld aan vreemdelingen (asielzoekers of niet) die vrijwillig naar hun land van herkomst willen terugkeren. Sinds 2006 is het ook mogelijk om bijkomende ondersteuning te krijgen bij de reïntegratie ter plaatse.   Fedasil is verantwoordelijk voor de vrijwillige terugkeer vanuit België, maar organiseert die niet zelf. Hiervoor heeft België een overeenkomst gesloten met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die de logistieke organisatie op zich neemt. Sinds 1984 hebben bijna 40.000 migranten extra steun gekregen. Voor de steun bij de reïntegratie ter plaatste werkt Fedasil samen met vier organisaties (IOM, CARITAS, Ciré en Vluchtelingenwerk Vlaanderen) die lokale partners hebben in de verschillende terugkeerlanden.   Op 26 juni kwamen de verschillende actoren samen in Brussel. Tijdens de conferentie werden politieke visies en ervaringen op het terrein uitgewisseld en kon elke partner zijn aanbevelingen geven.   De eerste resultaten van deze rondetafelconferentie zullen de politieke koers bepalen van het nieuwe programma voor de vrijwillige terugkeer en de reïntegratie dat in 2009 van start gaat. "De vrijwillige terugkeer is belangrijk gezien 80% van de asielzoekers niet erkend worden", zei Maria Arena, voogdijminister van Fedasil en initiatiefneemster van deze denkdag. "Vrijwillige terugkeer is een menselijk alternatief voor de gedwongen terugkeer en een geloofwaardig perspectief voor personen in een kwetsbare positie."   In september komen de verschillende partners opnieuw samen om het debat verder te zetten.   Meer info over vrijwillige terugkeer  

België oefent een pioniersrol uit op het vlak van vrijwillige terugkeer. Sinds 1984 wordt er een hulpprogramma voorgesteld aan vreemdelingen (asielzoekers of niet) die vrijwillig naar hun land van herkomst willen terugkeren. Sinds 2006 is het ook mogelijk om bijkomende ondersteuning te krijgen bij de reïntegratie ter plaatse.

 

Fedasil is verantwoordelijk voor de vrijwillige terugkeer vanuit België, maar organiseert die niet zelf. Hiervoor heeft België een overeenkomst gesloten met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die de logistieke organisatie op zich neemt. Sinds 1984 hebben bijna 40.000 migranten extra steun gekregen.

Voor de steun bij de reïntegratie ter plaatste werkt Fedasil samen met vier organisaties (IOM, CARITAS, Ciré en Vluchtelingenwerk Vlaanderen) die lokale partners hebben in de verschillende terugkeerlanden.

 

Op 26 juni kwamen de verschillende actoren samen in Brussel. Tijdens de conferentie werden politieke visies en ervaringen op het terrein uitgewisseld en kon elke partner zijn aanbevelingen geven.

 

De eerste resultaten van deze rondetafelconferentie zullen de politieke koers bepalen van het nieuwe programma voor de vrijwillige terugkeer en de reïntegratie dat in 2009 van start gaat. "De vrijwillige terugkeer is belangrijk gezien 80% van de asielzoekers niet erkend worden", zei Maria Arena, voogdijminister van Fedasil en initiatiefneemster van deze denkdag.

"Vrijwillige terugkeer is een menselijk alternatief voor de gedwongen terugkeer en een geloofwaardig perspectief voor personen in een kwetsbare positie."

 

In september komen de verschillende partners opnieuw samen om het debat verder te zetten.

 

Meer info over vrijwillige terugkeer