Home

Vrijwillige terugkeer: een antenne in elke grote stad

28/09/2017
Deze donderdag nodigde Fedasil steden en gemeenten uit voor een mogelijk partnerschap rond de vrijwillige terugkeer van migranten.

Op donderdag 28 september werden steden en gemeenten uitgenodigd in Brussel voor een informatiesessie over vrijwillige terugkeer. Het merendeel van de grote Vlaamse en Waalse steden, en de verschillende Brusselse gemeenten waren aanwezig en toonden interesse in een samenwerking rond vrijwillige terugkeer. De deelnemers werden ontvangen door Fedasil en door het kabinet van de staatssecretaris.

Kwetsbare migranten informeren en oriënteren

Fedasil is ervan overtuigd dat alle migranten recht hebben op correcte informatie over vrijwillige terugkeer, ook personen die niet in het opvangnetwerk verblijven en zich verder van de asielinstanties bevinden. Daarom startte het Agentschap enkele jaren geleden, met de steun van de federale regering, een samenwerking op met lokale overheden en organisaties. Fedasil zoekt in dit kader nu nieuwe partners in de grote steden.

Fedasil werkt al samen met de steden Antwerpen, Gent, Oostende en Aalst, alsook met organisaties in Charleroi, Antwerpen en Eupen. Hun rol: ervoor zorgen dat hun verschillende administratieve diensten en de verschillende organisaties actief in de regio goed geïnformeerd zijn over het programma vrijwillige terugkeer. Deze kunnen dan op hun beurt migranten informeren en hen doorverwijzen naar de kantoren waar vrijwillige terugkeer georganiseerd wordt.

Voor de organisatie van terugkeer heeft Fedasil 5 loketten: in Brussel, Gent, Antwerpen, Charleroi en Luik. In andere steden zijn ook partnerorganisaties aanwezig die een vrijwillige terugkeer kunnen organiseren.