Home

Brandstichting in Bilzen

12/11/2019
Fedasil veroordeelt sterk de aangestoken brand in een gebouw in Bilzen waar een opvangcentrum voor asielzoekers zou komen.

In de nacht van zondag op maandag werd brand gesticht in een voormalig zorgcentrum in Bilzen (Limburg). Op vraag van Fedasil was Rode Kruis Vlaanderen er voorbereidingen aan het treffen om het gebouw om te vormen tot een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers. De site zou vanaf half december plaats bieden aan 140 personen.

Verontwaardiging

Bij het vernemen van dit misdrijf, met gelukkig alleen maar materiële schade tot gevolg, wenst Fedasil haar verontwaardiging te uiten. “Onze opvangpartner Rode Kruis is het slachtoffer geworden van een laffe daad” stelt onze directeur-generaal, Jean-Pierre Luxen. “We veroordelen dit uitdrukkelijk. Niets mag ons tegenhouden onze opvangplicht in alle sereniteit uit te voeren. Het is van het grootste belang dat onze bewoners en ons personeel in veilige omstandigheden kunnen leven en werken.”

Fedasil heeft ook haar solidariteit betuigd met het Rode Kruis. De komende dagen zullen de verschillende partijen (gemeente, eigenaar van het gebouw, Rode Kruis en Fedasil) samen bekijken wat een haalbare termijn is om het gebouw klaar te krijgen.

Op dinsdag 12 november neemt de heer Luxen deel aan een overleg met minister De Block die alvast liet weten: “Er moet een signaal komen dat zulke tekenen van onverdraagzaamheid in onze maatschappij niet passen.”

Momenteel loopt een onderzoek naar de daders van de feiten. De laatste weken hadden verschillende betogingen plaats in Bilzen van zodra bekend was dat er een opvangcentrum zou komen.