Home

Sluiting van het centrum in Theux

14/04/2023
Fedasil Theux
De laatste asielzoekers zijn vertrokken uit camping Polleur, ons tijdelijk opvangcentrum in Theux.

Het opvangcentrum van Fedasil in Theux (Luik) opende de deuren in november 2022 en kon tijdens de wintermaanden plaats bieden aan 250 asielzoekers. Tijdens eerdere crisismomenten (2019 en 2021) werd het centrum al door Fedasil uitgebaat, dit telkens slechts voor enkele maanden.

In het centrum werden een veertigtal medewerkers aangeworven. Verder waren er heel wat collega’s die een helpende hand boden, zoals uit het opvangcentrum van Luik (petercentrum van Theux).

Binnen enkele dagen wordt de site weer opengesteld als vakantiecentrum. De medewerkers ter plaatse zijn de afgelopen tijd druk in de weer geweest met de afbouw van de activiteiten en de overplaatsingen van de bewoners en de stock. De laatste bewoners zijn vertrokken.

“Het was een onvergetelijk avontuur”, aldus Nadine Arq en François Marquet, de twee adjunct-directeurs van het centrum. “Tijdens de zes maanden dat het centrum open was, konden we rekenen op de hulp van vrijwilligers, mensen die giften brachten en lokale partners. Het belangrijkste is natuurlijk dat we de asielzoekers welzijn en comfort hebben kunnen bieden. Dank aan ons geweldige en toegewijde team en de overweldigende steun!”

Opvangnetwerk

Het opvangnetwerk van Fedasil telt momenteel meer dan 34.000 plaatsen. Sinds mei 2021 worden de beschikbare plaatsen eerst toegewezen aan de meest kwetsbare personen (families, vrouwen, NBMV) omwille van de verzadiging van het opvangnetwerk.

Fedasil en de partners zetten hun zoektocht naar opvangplaatsen verder, zowel via nieuwe sites of via uitbreidingen van bestaande centra.