Home

EU Passworld, universitaire corridor

11/07/2024
EU Passworld
Fedasil neemt deel aan het pilootproject EU Passworld, dat een duurzame en legale weg biedt voor de opvang van studerende vluchtelingen in België.

Het pilootproject EU Passworld, waar Ierland, Italië en België aan deelnemen, biedt studerende vluchtelingen de mogelijkheid om hun studies verder te zetten in een derde land, op een veilige, legale en duurzame wijze. In ons land wordt het project getrokken door Fedasil, Caritas International, de KU Leuven, met ondersteuning van de UNHCR.

Vele personen die op de vlucht zijn voor geweld en armoede in hun herkomstland, zijn verplicht om onderdak te zoeken in de buurlanden, waar er weinig mogelijkheden zijn op hogere studies en jobs die aansluiten op hun vaardigheden, waardoor ze weinig duurzame toekomstperspectieven hebben.

Dankzij de 'universitaire corridor' EU Passworld, gefinancieerd door het Fonds Asiel, Migratie en Integratie van de Europese Unie (AMIF), hebben deze studerende vluchtelingen de gelegenheid om hun potentieel te ontwikkelen.

Dit project kadert in de strategie '15by30' van UNHCR, dat streeft naar 15% vluchtelingen in het hoger onderwijs tegen 2030.

Selectie naargelang de behoeften en vaardigheden

Drie studenten die gevlucht waren naar Egypte kregen in 2023 de kans om geselecteerd te worden voor dit programma in België. Nadat ze geantwoord hebben op een oproep aan kandidaten vanuit hun eerste opvangland, werd hun dossier geanalyseerd door de KU Leuven. Voor de weerhouden studenten zal het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen (CGVS) een eerste analyse maken van hun behoeften om internationale bescherming. Fedasil, Caritas en de KU Leuven hebben vervolgens de drie laureaten gekozen na een selectiegesprek op basis van hun competenties, motivatie en sociale vaardigheden.

Opvang in België

Nadat ze een opleiding Belgische culturele oriëntatie (BELCO) hebben gevolgd, online georganiseerd door Fedasil, kregen de studerende vluchtelingen een warm welkom bij hun aankomst in België dankzij een groep vrijwilligers van Caritas die hen zullen begeleiden tijdens hun opleiding. "De groep helpt mij op verschillende vlakken" legt Stephen, studerende vluchteling afkomstig uit Zuid-Soedan en geselecteerd voor het programma EU Passworld. "Het is een beetje alsof ik hier een familie heb" gaat hij verder.

EU Passworld is een project dat eind 2024 eindigt. Andere universiteiten hebben hun interesse al getoond voor deze legale en duurzame migratiekanalen door zich te engageren om andere studerende vluchtelingen op te vangen dit jaar.

UNamur en UCLouvain stappen mee in het avontuur en hebben elk 3 plaatsen geopend voor het begin van het academiejaar 2024, om Congolese vluchtelingen op te vangen die zich respectievelijk in Burundi en Oeganda bevinden.

Ga naar Facebook en LinkedIn om meer te weten te komen over het parcours van Stephan, een van de studerende vluchtelingen die dit programma hebben gevolgd!

Bron: Caritas International - Foto : © Céline Jadil - Caritas International