Tewerkstelling van asielzoekers

Fedasil zet zich in om asielzoekers te laten deelnemen aan de Belgische samenleving. Tijdens hun verblijf in het opvangnetwerk hoeft hun leven niet op pauze te staan. Werk kan hierbij een cruciale rol spelen. 

Een job betekent voor de bewoners van ons opvangnetwerk veel meer dan een inkomen, ook zinvolle dagbesteding, competentieverwerving, het opbouwen van een netwerk en een vlottere integratie. Bewoners die werken, dragen bovendien bij aan de samenleving. Heel wat werkgevers zijn op zoek naar werkkrachten voor (knelpunt)vacatures, bewoners uit de opvangcentra zijn erg gemotiveerd om die vacatures in te vullen.

Deelname aan de Samenleving

De deelname aan de samenleving en autonomie van asielzoekers is sinds enkele jaren een prioriteit voor Fedasil. Deze visie krijgt bovendien steun van de politieke overheid.

Daarom richtte Fedasil in 2021 de dienst 'Deelname aan de samenleving' op die onder meer de afstand tot de arbeidsmarkt voor asielzoekers wil verkleinen. Naast tewerkstelling, zet de dienst de komende jaren ook projecten rond socioculturele activiteiten – zoals vrijwilligerswerk of vrijetijdsbesteding – en opleidingen op de agenda.

De weg naar werk

Fedasil richt zich zowel op werkgevers en tewerkstellingsbureau als op de werkende bewoners in de opvangcentra. Zo sloot het Agentschap samenwerkingsakkoorden af met VDAB, FOREM en Actiris en bouwt het aan een breed partnernetwerk die bewoners mee begeleiden op hun weg naar werk. Denk maar aan permanenties in de opvangcentra om vragen te beantwoorden rond werk en jobdagen. 

Daarnaast wil Fedasil zijn bewoners correcte informatie bieden over de Belgische arbeidsmarkt en sensibiliseren rond risico’s zoals zwartwerk of uitbuiting, samen met partner Fairwork Belgium. De dienst wil ook drempels wegnemen op vlak van mobiliteit, digitale vaardigheden, toegang tot banken…

 

Toegang tot de arbeidsmarkt? Asielzoekers krijgen vier maanden na hun asielaanvraag toegang tot de arbeidsmarkt in België. Werkende asielzoekers behouden het recht op opvang en materiële hulp, maar dragen bij aan de opvang die ze krijgen van Fedasil. 

Meer weten? Alle vragen en suggesties over de initiatieven rond tewerkstelling van asielzoekers kan u sturen naar work@fedasil.be! Geïnteresseerde werkgevers kunnen ook de FAQ en de syllabus van Fairwork in bijlage raadplegen.