Home

Wereldvluchtelingendag 2020

19/06/2020
Wie zijn de mensen in de opvangcentra in België? Maak kennis met Saif en zijn kinderen die in Poelkapelle verblijven.

Elk jaar op 20 juni – Wereldvluchtelingendag - vragen we om stil te staan bij verhalen van mensen die op de vlucht zijn en gedwongen werden om hun thuis te verlaten omwille van oorlog, geweld of vervolging. 

Naast mensen op de vlucht zijn het ook moeders, vaders, broers en zussen, tuiniers, kunstenaars, mensen met hoop en angsten. Voor Wereldvluchtelingendag vroegen we aan 28 bewoners om een stukje van hun verhaal met ons te delen om zo de mensen achter de cijfers te leren kennen. 

“Een vreugdedans toen de scholen weer openden”

“Als alleenstaande vader in een opvangcentrum wonen is niet altijd even eenvoudig. Ik heb 5 kinderen tussen 5 en 14 jaar oud. Het zijn mijn oogappels, ik zou voor hen door een vuur gaan. De afgelopen periode waren we noodgedwongen altijd bij elkaar, wat niet evident is. Ik heb tijdens deze periode des te meer beseft hoeveel ik van mijn kinderen hou, maar daarnaast ook hoe lastig het is om er alleen voor te staan. 5 kinderen entertainen, verzorgen, opvoeden, in een kamer van 4mx6m is een hele uitdaging!

Ik ben heel trots op mijn kinderen, ze zijn heel zelfstandig. Dat moet ook wel als je in zo een situatie zit. Daarom vind ik het heel belangrijk dat ze een goede opleiding krijgen, zodat ze een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan.

Toen ik hoorde dat de scholen terug open zouden gaan deed ik even een vreugdedansje. Ik wou meteen een feest geven in het centrum en iedereen trakteren met iets lekkers. Uiteraard kon dit niet wegens de corona-maatregelen. Maar wanneer alles achter de rug is dan komt het er zeker van! “

Saif en zijn kinderen uit Irak
Verblijven in het opvangcentrum van Poelkapelle

Alle andere portretten vindt u terug via de pagina getuigenissen